Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur
...Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer.
Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi?
Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı?
Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı?
Kaçlık demir kullandınız?...
|
@halcur; Adana nın aşırı sıcaklarında zaten ne domates olur ne de bakliyat. Domates sıcakta meyveye durmaz veya çok az verim olur, olanda da çok lezzet beklememek lazım. Özellikle domateste lezzet gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının biraz fazla olmasından olumlu etkileniyor. Muhtemelen diğer pek çok üründe de öyle. O sebeple yaylada yetişen mahsülün tadı daha güzel oluyor. Ekim dikim zamanlarını aşırı sıcaklara denk gelmeyecek şekilde ayarlamak mantıklı olur. Burada ovaya fide olarak nisan başında dikim yapıyorlar. Geç hasat için de temmuz 15 ten sonra ağustos sıcaklarından önce. Zaten buna dikkat ederseniz demirler aşırı ısıya maruz kalmayacaktır.
Sanırım
buradaki gönderiyi kastettiniz. O şekil sık demir arası gerilen iplere bakliyat sarmak randımanlı olmadı. Bakliyatları ağırlığına göre her köke bir veya iki köke bir kargı-bambu yapıyorum. Sıranın başına sonuna ve ortasına da ikilik inşaat demiri (resimde de var alıntıladığım) dikip bunlara ip ile sabitliyorum ki komple yan yatmasınlar.
Domatesler için; iki direk arasına üç kök domates gelecek şekilde ayarlıyorum. Demirler arası paralel iplerin arası ise 25 - 30 cm. civarı. Demiler farklı boyutlarda, 2.5 m. ideal olur. Bakliyat için az gelirse de zaten en tepelerinde birbirine bağlamak için araya gereceğiniz iplere sarılıp devam ederler.