View Single Post
Eski 24-01-2022, 22:37   #311
aenema
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2021
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 3
Blueberry-toprak harcı isteği.

Merhabalar, blueberry(maviyemiş) bitkisi için 4,5-5,5 ph ve düşük tuzluluk gerekliliklerini yerine getiricek substrat olarak ne kullanabilirim?

Düşük ph beyaz torf ilk seçenek, genelde %50-80 bunu kullanıyorlar. Yanına sadece perlit ekleyerek topraksız tarım yöntemi ile sürekli besleme ile sulama yapılıyor.

Ancak benim amacım yarı topraksız bir ortam oluşturmak.

Yine bu düşük ph torf ana ürün olacak ancak miktarını azaltmak maliyetleri düşürmek için de elzem. %30-40 civarı kullanmayı düşünüyorum.

Tabana bulabilirsem asidik beyaz pomza büyük parçacık olanlardan ya da çam ağacı kabuğu.

Torf ile karıştıracağım materyaller ise ilk tercih perlit yerine yine asidik pomza veya perlit pomza eşit miktarlarda toplam kütle %20-30 olacak şekilde.

Kalan %30 civarını ise kendi yaptığım %50-60 odunsu (buğday sapı samanı, kuru ağaç yaprakları, çam kabuğunu da kompostlayacağım içerisinde bir miktar olacak. %30 yeşil taze bitkiler %10 tavuk gübresi. Şuan yaptığım. Bunun içerisine düşük ph ve organik madde miktarı sebebi ile mümkün olan en yüksek oranda leonardit de karıştırmak istiyorum. Böylece kompostun phını da düşürebiliriz diye düşünüyorum.

En üstte yine ıslandıkça phı düşürmeye de yardımcı olabilecek çam kabuklarından malç yapmak.

Kısacası
Asidik torf %30-40
Asidik pomza-perlit %20-30
El yapımı düşük ph yüksek karbon/azot oranlı bol faydalı mantar kütlesi olan kompost %30-40

Böyle bir oranda bir toprak harcı ile ec-ph düşük olabilir mi? Topraksız tarımdaki gibi değil de sulama ve besleme hatalarını kompost sayesinde bol mikro organizma faydası ile tolare etme şansımız olur mu ?

Bu işin ticaretini yapanlar genelde ezberlerle ilerliyor ve danışmanlıklar da bizsiz yapamazsınız topraksız yapın bize muhtaç olun niyetindeler. Onların dediği gibi yaparsak saksının maliyeti de besleme maliyeti de çok artıyor. Daha doğal çözümler mümkün gibi geliyor bana ancak sizlere de danışmak istedim.

aenema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön