View Single Post
Eski 13-01-2022, 06:46   #3653
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.
Üç sorum var; birincisi lakto fermantasyona bırakacağınız karışımın içinde yeşil sebze, yapraklarla beraber buğday, mısır gibi tahıllar da var anladığım kadarıyla. Bakteri ilave ederken ayrıca su veya başka bir sıvı ekliyor musunuz bu karışıma, yoksa kendi suyunu mu salıyor? İkincisi, bu işlem için nasıl bir kap kullanıyorsunuz, ağzı kapaklı beş/on litrelik plastik kavanoz tarzı bir kap uygun olur mu?

Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü?

Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum.

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön