View Single Post
Eski 05-01-2022, 06:44   #2927
cevizcizade
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-01-2022
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Arkadaşlar merhabalar benim ankara da 5 yıllık 10 dönüm ceviz bahçem var burada yeni başlayacaklar için bazı tavsiyeler vermek isterim.

1. uygun çeşit seçimi çok önemlidir. uygun çeşit seçilmezse kaliteli ürün alınamaz.
2. fidancılık piyasasının %90 ı üçkağıtçı insanlardan oluşur fidan alırken hangi çeşidi verdiklerini bilemezsiniz. mavi sertifika deseler bile tamamen fasa fiso birazdan başıma gelenleri anlatacağım.
gübreleme ve sulama çok önemlidir yeterli su olmayan yerlerde ceviz olmaz.
4. dikim yapmadan önce biraz araştırmak ve okumak lazım. cevizcilikle alakalı selami bayrak ve yaşar akça nın kitapları var. okunması gereken işe ondan sonra başlayın. derim.
5. benim başıma ne geldi ; çeşit olarak kaman ve tozlayıcısı olarak şebin seçtik (1000 rakım) tarlayı hazırladım fidan aramaya başladım heryeri ardım sordum sertifikalı fidan için en güvenilir! denizli de ekiz fidancılık var dediler, mavi sertifikası var dediler vs. 200 fidan aldım, 3 yıl geçti fidan lar meyve verdi bir de ne görelim tarlada 5 çeşit ceviz var aaaa niye böle oldu dedik cevizleri paket yaptım fidancıya gönderdim, fidancı cevizlerin chandler, kaman, şebin, bilecik ve yalova olduğunu söyledi . peki dedim neden böyle oldu dedi ki arkadaş "fidanlığımızda çalışan işciler (artık kimse nereli ise?) fianları paketlerken karıştırmış size de karman çorman fidan gitmiş!!! kavga ettik falan filan...
Evet sen o kadar emek ver o kadar masraf sulama vs. fidanlar öyle olsun . tabi bu bir kere başıma gelmedi başka bir yeredaha fidan lazım oldu tv de çok çkan selami bayrak denen bir vatandaşın sitesinden fidan aldık oradan gelen fidanların hiçbirisi istenen çeşit değildi. ağaçların tamamını sonraki senelerde aşılattık. fidancılar böyle malesef imkanınız varsa tohumu kendiniz atıp tarlada aşılama yapın size uygun çeşit ile .
6. benim bahçe ne durumda kaman ve chandler ağırlıkta bahçemizde kaman verimi çok iyi ama chandler baharda çok geç uyanması ve ankara da soğukarın sonbaharda erken başlaması nedeniyle içini tam dolduramadan kabuk atıyor ve toplama vakti geliyor. toplandıktan sonra iç randumanı iyi olmuyor. çok kötü değil aa istenen seviyede meyve kalitesi yok. diğer çeşitlerden de var ama ağırlıkta değil chandler çok fazla ve yeterli kalitede ürün olmuyor.
7. ankara da bahçe kuracaklar mesaj atsın bildiklerimi paylaşırım. ama yeterli araştırmayı mutlaka yapın derim işe ondan sonra başlayın.


Düzenleyen cevizcizade : 05-01-2022 saat 06:49 Neden: kelime yanlışı
cevizcizade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön