View Single Post
Eski 01-01-2022, 14:25   #283
kızıl-çam
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Merhaba,
İç Anadolu'nun doğru ve bilinçli bir şekilde ağaçlandırılması için bölgenin yerli türü olan biyo çeşitlilik dostu tüylü meşeyi üretmekteyim. Deneyimlerimden edindiğim bilgileri diğer meşe severlerle de paylaşmak isterim

1- Meşe ağacı ile ağaçlandırma yapmak istiyorsanız kesinlikle bölgenin doğal meşe türünü kullanın. Palamutları parktan/yoldan toplamanızı önermem. Mümkünse yakındaki bir ormandan toplayın. Peyzajda kullanılan ağaçların türü farklı olabilir ve orijinleri belli değil. Mesela Ankara Yöresi için parklardan toplana saplı meşe fidanları kururken tüylü meşeler hiç sulama olmadan bile çok iyi hayatta kalma oranına sahip oldular.

2- Fidan dikmek daha garantili bir yöntem. Direkt pelit/palamut ekildiğinde yaban hayvanları sebebiyle çimlenme oranı düşük oluyor. Mazotun etkisini çok da gördüğümü söyleyemem. Yalnız fidanları birinci yılında dikmenizi tavsiye ederim.

3- Mümkünse fidanınızın toprağına az bir miktar meşe ormanı toprağı ekleyin. Mikoriza aşılanması sayesinde fidan daha sağlıklı ve hızlı gelişiyor.

Herkese iyi yıllar dilerim,
Saygılar...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön