View Single Post
Eski 19-12-2021, 00:16   #12
obabilgesi
Ağaç Dostu
 
obabilgesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi Mesajı Göster
Tohum saklamada bir tüyo vereyim.
.
Tohumları meşe külü ile kaplarsanız çok uzun süre saklayabilirsiniz.
Eskiler bu yöntem ile onlarca yıl domates ve biber tohumlarını saklamışlar. Bazen köylerde bu şekilde saklanmış tohumlara rast geliyorum.
.
Yalnız kül ve tohum oranını çok iyi ayarlamak gerekir. Maksimum kullanımla 1'e 1 oranını aştığınızda külün (güçlü) nem alıcı özelliğinden kaynaklı tohuma zarar verdiği, yani tohumun canlı kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu nemi bile alarak çimlenme kabiliyeti üzerinde olumsuz etkiye sebep olduğu belirtiliyor. Ben tohum paketlerimde %30 oranını aşmamaya çalışıyorum...
Evet eskiden köylerde tohumlar bu şekilde saklanırmış ama insanlar avuç avuç tohum saklarlarmış, 1/4 çimlense bile yüzlerce fide elde ederlermiş. Biz hobiciler maalesef o kadar tohum edinemiyoruz veya stoklayamıyoruz. Hal böyle olunca tek tohum bile çok önem taşıyor ve muhafazada ekstra dikkat etmemiz gerekiyor.
Bir de bu sürelere çok takılmamak lazım, çok daha uzun yıllar bekleyen tohumların çimlendiklerine bizzat şahit oldum. Çimlenme az olabilir ama olasılık hep vardır. O yüzden 20 yıllık da olsa asla tohum atmam, şansımı mutlaka denerim.

obabilgesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön