Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 06-12-2021, 10:20   #8
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Purple Tomatillo

Name:  Tomatillo I.jpg
Views: 709
Size:  70.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Tomatillo, Physalis philadelphica
  • Tohum çeşit adı: Purple Tomatillo
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım bahcedenn ?
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Ekim
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Fideden itibaren yaklaşık olarak 80 gün sonra hasada geliyor
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Adından da belli olacağı üzere meyveleri olgunlukta mor rengine dönen bir çeşittir. Yeşil çeşitlere kıyasla tadının daha tatlı olduğu söylenmektedir. Ben tadına bakmadım maalesef.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor.

    Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış.

    Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Ekşiliği için tercih ediliyor. Tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakıştığı bilinmektedir. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor.

    Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Purple Tomatillo olan çeşidi de tam da kendisidir. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır.

    Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir.

    Tamamen olgunlaşan bitkinin tohumunu rondodan geçirip yıkayarak alabilirsiniz.

Name:  Tomatillo II.jpg
Views: 699
Size:  70.8 KB
Name:  Tomatillo III.jpg
Views: 687
Size:  68.8 KB
Name:  Tomatillo IV.jpg
Views: 727
Size:  69.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön