View Single Post
Eski 05-12-2021, 20:17   #5
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn.mister73;

Bilgilerimiz sizin aktarabildiğiniz ve çektiğiniz fotoğraflar ile sınırlı olduğu için doğru bir yorum yapmam çok zor. Gördüğüm kadarı ile üç tane yan yana olan domatesiniz çok iyi gelişmemiş. Çeşitli nedenler olabiliyor. Benim gözlemlediğim nedenlerden bir kısmı ağaç altı veya arkasında olan domateslerim büyümelerine, çiçek açmalarına rağmen meyve tutumu çok olmadılar. Hatta arkadaşımızdan gelen dark queen tomato cinsi domates fidesi oldukça büyüdüğü halde bir tane normal büyüklükte domates verebildi. Son zamanlarda birkaç tane de yeşil domates ile sezonu kapattım. Çok istememe rağmen yeterli büyüklük ve verimliliğe ulaşmadıkları için tohumlarından paylaşamıyorum. Gelecek yıl kendi ürettiğim domateslerden üretip verim ve büyüklüğüne tekrar bakacağım. Açık alanda güneş, gübre ve suyu yeterli olan domateslerde ise çoğunda verim daha fazla oldu. Önceki yıllarda aynı yerde domates yetiştirirken oldukça iyi verim alıyordum. Zaman içinde ağaçların büyümesi sonucu gölge alanlar çok fazla oldu. Sabahtan ikindiye kadar nerede ise güneş alan yerlerde durum bu şekilde.
Sonradan ektiğim güneş alan yerlerde ise verim fazla olmasına rağmen sulamada bir sıkıntı olunca bir anda domatesler çöktü. Sonradan toparlanıp yeniden çiçek ve meyve tutumu yapsalar da soğukların gelmesi ile birlikte çok fazla yeşil domateslerim oldu.
Güneşi gören suyu, gübresi, çapası tam olan sağlıklı domateslerin yaprakları koyu yeşil ve morumsu bir renge, dallar ve yaprakları daha kısa ve kalın oluyorlar. Tabi domates çeşitlerine göre değişiyor bu durum.
Büyük domateslerin bu istekleri çok daha fazla. Sizin etkinlikte küçük turuncu domates olarak paylaştığınız ancak resimde çizgili morumsu domates mister73 ve diğer küçük domateslerimden çoğu kendi çıkmalarına rağmen oldukça fazla domates verdiler. Bir kısmını soğuklarda yeşil olarak topladığım ve bozuldu diye attığım domateslerden çıktı.
Aynı yerde sürekli domates yetiştirilmesi durumunda da verim düşmekte hastalıklar artmakta. Hepimizin çok fazla yeri olmamakta. Bir kısım domateslerden izalosyon mesafesine dikkat etmek için saksılarda yetiştirmeye çalıştıklarımdan verim alamadım. Saksı içerisinde domates yetiştirmeyi tamamen bıraktım. Belki çok büyük saksılarda sulaması ve gübresine dikkat ederek verim alınabilir. Ben daha önce domates yetiştirdiğim yerleri domatesle aynı familyadan olmayan bitkiler ekmeyi veya hiç ekmemeyi denemeye başladım.
Bu domates oldukça verimli bir domates oldu. Tabi arkadaşların bu konudaki gözlemlerine de bakmak gerekir. Önümüzdeki sezon yeniden ekmek istediğim domateslerden bir tanesi. Bakalım durum ne olacak.
Kolay gelsin.
Sn. Muda, değerli ve samimi yorumlarınız ve tecrübe paylaşımınız için çok teşekkür ederim. İmkanlarım elverdiği ölçüde mutlaka dikkate almaya çalışacağım; tabi sizin de belirttiğiniz gibi ideal şartları taşıyan çok fazla ekilecek alanımız olmayabiliyor

Benim merak ettiğim konulardan biri "Tazlar sarı domates özelinde yani sadece bu bitkiye has bir faktör olabilir mi acaba?" sorusunun cevabıydı. Anladığım kadarıyla özel bir durum yok. Gübre-su-çapa konusunda tüm sebzelerime eşit davrandığımı düşünüyorum. Dolayısıyla seneye yapabileceğim tek şey yerini değiştirerek bir daha denemek...

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön