Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 29-11-2021, 01:23   #3
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Yağlı Tozaklı Fasulye

Name:  Tozaklı I.jpg
Views: 894
Size:  71.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Yağlı Tozaklı Fasulye
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun geldiği yer: Bölge köylerinden Tozaklı Köyü'nden yaşlı bi teyzeden edindiğim için bizdeki adı Tozaklı olarak geçiyor.
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi gerek görülmediği için alınmadı.
  • Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu sezon hiçbir ilaç kullanmama gerek olmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Tohumdan itibaren yaklaşık olarak 75-80 gün sonra hasada geliyor
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Adından ve şeklinden de belli olacağı üzere yağlı bir fasulye çeşididir. Bir karıştan biraz daha kısa, koyu yeşil baklalı bir çeşittir. Baklalar içinde ise 5-6 adet dane vardır. Danelerinin olgunluk rengi açık kahverengi tonlarında olsa da sanırım hava şartlarına bağlı olarak dalında olgunlaşan mavi tonlarında daneler de oluştu. Çiçekleri ise eflatun
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Bitkisi çok gür ve yoğun yaprak örüntüsüne sahip değildir. Hiçbir döneminde kılçık oluşturduğunu görmedim.

  • Çeşidin hikayesi ve özellikleri: Bu çeşidi, 20-25 sene evvelinde bölgemizde çokça yetiştirilen fakat artık kaybolan bir çeşidi ararken tesadüf eseri buldum. Aradığım çeşit, sırık, geniş kapişkalı (kılıflı), kılçıksız, görüntüsü kart gibi duran fakat pişirildiğinde tereyağı gibi olan, yağlı, hem tazesi hem kurusu tüketilen, baklaları bildiğiniz barbunya gibi kırçıllı olan bir fasulyeydi. Aslında daha çok Kırklareli Merkez köylerinde yetiştiriliyordu o zamanlar ve hatta aynı zamanda sarı kılıflısı da vardı o çeşidin. Bahsettiğim bu fasulye çeşidini ararken neye niyet neye kısmet derken Tozaklı Köyü’nden bir teyzeden o fasulye niyeti ile edindim bu çeşidi. Aradığım çeşide oranla bulduğum bu çeşidin tohumları hem daha kısa ve tombik hem de tek renkti. Dolayısı ile farklı bir fasulye ile tanışmış oldum. Tohumları edindiğim teyze de adını Yağlı Fasulye olarak söylediği için ben de Tozaklı Yağlı Fasulye olarak devam ettirdim ismini. 7-8 senedir yetiştirdiğim ana çeşit ile beraber bu çeşidi de 4 senedir yetiştiriyorum. Tohumunu paylaştığım çokça fasulye yetiştiren arkadaşlarımdan da geçer not alan bir çeşit oldu. Kesinlikle tavsiye edeceğim, lezzetli, kılçıksız ve hasadı tüm yaz boyunca devam eden bir çeşittir. Bu yaz yaşadığımız o aşırı sıcaklardan biraz etkilenseler de çabukça toparlayıp tekrardan meyve vermeye devam ettiler.

Name:  Tozaklı II.jpg
Views: 883
Size:  74.2 KB
Name:  Tozaklı III.jpg
Views: 932
Size:  75.1 KB
Name:  Tozaklı IV.jpg
Views: 915
Size:  72.1 KB
Name:  Tozaklı V.jpg
Views: 871
Size:  71.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön