Konu: Kenger
View Single Post
Eski 20-11-2021, 15:01   #7
Kenger
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
Tromboncino kabak

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Yemeklik kabak

Tohum çeşit adı: Tromboncino

Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. bahcedenn

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2021 Ağustos

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. bahcedenn'den alıntılıyorum "Sırık bir çeşit olarak yetiştirmenizde fayda vardır. Ya bir ağaca ya da yaptığınız yatay şekilde uzayabileceği özel düzeneğe sardırınız. Böylelikle aşağıya doğru sarkan daha düz meyveleriniz olacaktır. Sürekli boy atma eğilimindedir. Kuvvetli geliştiği için ve üzeri yüklü olacağı için sağlam şekilde olmasına özen gösterin. Döllenmeden sebep her çiçek meyve bağlayamıyor. Elle tozlama yaparak bu oranı yükseltebilirsiniz. Buna rağmen verimli bir çeşittir."

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Balkabağı ile taze kabak arasında bir lezzeti var. Diğer bilgileri Sn. bahcedenn'den alıntılıyorum "Açık yeşil renkli meyveleri tam olgunlukta ten rengine dönerler. Uzun meyvelerin tohum bağlayan kısmı bombelidir ve boyları 90-100 cm e kadar uzayabilir. Meyvelerinin boyları 90-100 cm e kadar uzayabilen bu çeşidi istediğiniz her an hasat edebilirsiniz. Fakat ideali 20-45 cm iken hasat etmek. Tohumları çiçek ucu tarafındaki bombeli kısımdadır ve toplam uzunluğunun sadece 1/5 ini kaplar. Geriye ise tertemiz, sizi uğraştırmayacak kısmı kalır ve kabağınızı halka şeklinde dilimleyebilirsiniz. Buharda pişirerek, ızgarada közleyerek ya da kızartarak tüketebilirsiniz. Hatta çiğ olarak salatalara rendelendiğini de okuduk. Biz ise sadece buharda pişirip üzerini sarımsaklı yoğurt ile sos yaparak ve kızartarak tükettik. Kızartması enfes oldu. Tadı için tam bir kabak diyemeyiz. Patates ile kabak arasında bir tadı var. Bazı yazılarda kış kabağı olarak da tükedildiğini okuyunca bilhassa bu vakte kadar beklettim bir tanesini. Hem tazesi ile yaptığımız gibi kızartmasını yaptık hem de Marina di Chioggia ile yaptığım kabak tatlısı içerisinde kullandım. Fakat her iki seçenek için de fiyasko oldu. Börek ya da çorba içerisinde kullanılabileceğini tahmin ediyorum. Siz gene de şansa bırakmayın ve taze iken tüketin."

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Kenger : 20-11-2021 saat 16:26
Kenger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön