Konu: devrann
View Single Post
Eski 31-10-2021, 13:29   #5
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 742
İsot Biber

  • Bitki türü: Capsicum Annum
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı: İsot Biberi(kültivar balkanlı dolmalık çeşit)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Antalya
  • Size nereden geldi: 2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği Sn.oz26
  • İlk paylaşan : Anatohum 2015 / Sn. birnefestoprak
  • Tohumun kökeni Urfa
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Yakınında benzer bir bitki yok
  • Kullanılan gübreler : Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Hasat yıl ve ayı: 2021 haziran
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kaliteli acı pul biber yapımında kullanılan, ince kabuklu, lezzetli meyveleri olan verimli bir çeşit.
    Anatohum Projesi kapsamında Sn. birnefestoprak tarafından bana gönderilen üç çeşit biber; Urfa'nın Balkanlı Ailesi tarafından kendisine gönderilmiş. Üç çeşit biber şekil olarak farklılık göstersede meyvelerin özelliklerinde (tad, koku. kabuk kalınlığı, acılık vb.) fark göremedim ben. (Sn oz26'dan alıntıdır.)
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Küçük hafif acı bir tür acı sevenler için turşusu çıtır çıtır yemesi güzel.Ben çok sevdim diyebilirim, pul biberini özelliklehafif acısını çok beğendim.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mart ayında viyollere ekilerek fide yapılır.Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir.Diğer biber çeşitleri gibi kalsiyum noksanlığına hassastır.
  4. İklim gereksinimleri: Bitki sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda zarar görür.
[*]Çeşidin Hikayesi: Urfa'nin atalık çeşidi. Çok uzun arayışlardan sonra farklı tohumları denedim (önemli bir kısmının kaynağını teyit ettirememiştik). Has İsot olan bu tohum karışımı bana yörede karışımı pul biber yapımında kullanan Balkanlı ailesi gönderdi. Vurgulamak isterim; tohumlar aileye ait tohumlar değil ama aynı biberleri pul biber yapımında uzun yıllardır kullanıyorlar. Eksik olmasınlar, tohumları biberlerden çıkarıp bana gönderdiler. (birnefestoprak)



Düzenleyen devrann : 31-10-2021 saat 17:56
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön