View Single Post
Eski 20-10-2021, 20:39   #70
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 741
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Devrann için birkaç sorum var.

Bu yıl Solanum Chrysotrichum (“Giant Devil's Fig - Dev şeytan İnciri") paylaşıyorsunuz. Bu bitki, sanıyorum solanum ailesindeki en güçlü bitkilerden biri. Anladığım kadarıyla en çok patlıcan aşılamakta kullanılıyor, fakat domates de aşılanır deniyor.

Bu bitkiyle herhangi bir aşılama deneyiminiz oldu mu? Ne aşıladınız ve hangi yöntemle?
Hem meyve kalitesi hem verimlilik hem de aşıyı büyütüp beslemesi bakımından performans nasıldı? Nematod direncini gözleme şansınız oldu mu? Anaçları ne zaman çimlendirirsek sezon başında uygun bir aşılama zamanı oluşabilir.
Sn MeyveliTepe ;
Evet Chrysotrichum ve mauritanium çok güçlü gövde ve kök yapan türler ticari yetiştiricilikte genellikle kullanılan bir tür olan solanum torvum bu ikisi yanında oldukça cılız kalıyor ki torvum normal patlıcandan epey güçlü bir çeşittir.Benim gözlemim chrysotrichum diğer ikisine göre çok hızlı gelişen bir tür.Ortalama bir yılda 10 cm çapa kadar ve nerdeyse 3 metre boya ulaşabiliyor.Güç olarak sıralarsam Chrysotrichum>mauritanium>torvum şeklinde olur.
Bu iki çeşitte bana göre patlıcanda çok başarılılar zaten domatesten çok patlıcana yakın akraba oldukları için torvumda dahil domateste çok başarılı değiller ama domateste sırayla torvum,chrysotrichum ve mauritianum kullanılabilinir.
Burdaki bence en önemli konu bitkinin tahmini 10 cm kadar boydayken yapılan aşıları besleyip beslememesi.Bunu yapabilen iki tür var torvum ve chrysotrichum.Ancak torvum bunu hem domates hem patlıcan için yapabilirken chrysotrichum sadece patlıcanı geliştirebilir.Mauritianum yine patlıcanda daha başarılıdır hatta bu 3 türden en iyisidir ancak anaç gelişimi için biraz zamana ihtiyacı vardır 1 yıl kadar.Domatesi ise epey büyüdükten sonra besleyebiliyor.
videodaki boyutlara ne sürede geliyor bilmiyorum ancak 10 yaştan fazla gibi.
Bu türlerin üçünede aşılama deneyimim oldu hepsine domates ve patlıcan aşıladım,torvuma goji berry ve biber(annum türü aşılarda başarılı chinense türlerinde başarılı olamadım) aşıladım.Genelde yarma aşı ve kabuk altı aşısı yapıyorum ancak aşı verim açısından karşılaştırma şansım olmadı ancak ticaride torvuma patlıcanı splice grafting denilen aşıyıyla aşılıyorlar.Bunun en önemli sebebi kalem ve anacın aynı ebatta olması.
Domates için bu vidyoyu ve aynı kişinin diğer deneyimlerini izleyebilirsiniz
Nematod'a tamamen bağışıklı olmadıklarını düşünüyorum ancak şimdiye kadar nematodla bulaşık herhangi bir kök görmedim ancak torvumda nematodla bulaşık kökler vardı.Bunun sebebi özellikle çok güçlü kök atmaları saksı denemelerimde mauritianum'un genelde kılcal kök hacminin daha yüksek olduğunu gördüm ortada kazık kök yanlarda saksıyı tamamen kaplamış kılcal kökler vardı.chrysotrichum'da ise daha kalın kökler vardı.Belki bu yüzden patlıcanda daha başarılıdır.Bunun dışında chrysotrichum su içinde uzun müddet ölmeden dayanabiliyor.Bu yüzden kök hastalıklarına karşıda olağanüstü dayanıklı.

-Anaçları ne kadar önce çimlendirirseniz ne kadar büyürlerse bence o kadar iyi.chrysotrichum için konuşursak 20 cm boylarda da aşılama yapılabiliyor.Ancak çimlenme süresi 2 haftaları bulabiliyor ve bu aşamalarda gelişimide çok hızlı değil.Bir 3 ay önce çimlendirmeye başlanması gerekiyor sezondan önce ayrıca aşılanacak çeşit daha çabuk çimleneceği için biraz daha sonra çimlendirmeye başlanmalı.
devrann / Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar 2021 (Antalya)
Burda benim yaptığım bazı denemeler var chrysotrichumlara aliş domates aşıladımpek başarılı değil aliş gibi meyve tutmaya yatkın bir çeşit bile çok fazla meyve tutmadı.Bunun sebebi aşı yerinin iyice kaynaşmaması olabilir,aşılama türü olabilir ama chrysotrichum domateste küçük boylarda iyi değil.Belki devasa boyutlarda çok iyi gelişim sağlayabilir.Bende devasa 2 tane chrysotrichum var ve malesef bir tanesine baharın yaptığım aşılar salgından dolayı köye gidemediğim için ve aşı yerlerindeki aşı bantlarının zamanında açılmamasından dolayı aşılar öldü havalar ısınıncada yaptığım aşılar tutmadı malesef.Bu yıl mart gibi aşılayacağım patlıcanları bakalım.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön