View Single Post
Eski 24-09-2021, 10:47   #18
EmineYıldız
Ağaçsever
 
EmineYıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2020
Şehir: istanbul-Sarıyer
Mesajlar: 50
Merhabalar, umarım herkesler iyidir. İşlerin yoğunluğu, bahçenin inşaat halinde olması nedeni ile bir süredir paylaşım yapamadım. Bugün inşaatın güncel halini paylasmak istiyorum.

Eve başlamadan önce eşimle uzun bir araştırma yapmıştık, neyi, ne zaman, ne şekilde yapmalıyız net bir cevap bulamamıştık.

Yaşadıklarımızı tek tek anlatmak isterim ki ev yapacak ve resmi prosedürlerle uğrasacaklara rehber olsun.

Öncelikle insaat başlamadan önce resmi işlemler için bir mimarlık bürosu ile anlaşmak gerekiyor. İyi bir ofisle anlaşmak çok önemli. Biz işi Mayıs - Haziran gibi verdik yapı ruhsatının çıkması Eylül ayını buldu. İşi alırken 45 güne çıkar demislerdi biz 3 aydan fazla bekledik ve eşim imar müdürlüğünü arayarak dosya için görüştükten sonra işlemler halloldu. İş takibini iyi yapan bir yerle anlasmak onemli.

Maliyet kısmına gelecek olursak( resmi işlemler için)
*mimar ofisine proje, zemin etüdü, harita vb. isler için 10.000 TL,
*su idaresine 1.200 TL
*geçici müteahhit belgesi için Çevre ve Şehirciliğe 1.000 TL
*yapı taahhüdü ve imza beyanı için 135 TL+90 TL
*Ruhsat harcı 530 TL

Şunu öğrendik ki iskan alabilmek için Sgk dan bir dosya actırıp çalışacak işçiler için prim ödemek gerekiyormuş. Sgk, inşaatın metrekaresini ve yapısını değerlendirerek bu inşaatı kaç işçi ne kadar sürede yapar gibi bir hesaplama yapıyor ilkokul işçi problemleri gibi.. Bu hesaplamaya göre ne kadar prim çıkarsa işçi girişi yapılıp o prim tutarını ödemek gerekiyormuş. Bu kısım çok karışık bir kaç kişi ile görüştük aman çok dallanmadan direk ödeyip çıksak olur mu diye net bilgi yok. Resmi kısımlar ****** bununla sınırlı değil sgk işini halledince su ve elektrik için basvuru yapacağız. Ödedikce bilgilendirme yapacağım.

Bu ülkede resmi bir yapı yapmak cidden zor ve yıldırıcı. Çok fazla resmi daire gezmek zorundayız.

Neyse gelelim insaatın kendi işlerine ve maliyetine. Çok şükür ki hem kaba işçiliğini hemde ince işçiliğini yapan ustamız iyiydi ve sorunsuz işler çıktı. Bir iki aksilik olsa da uzaktan uzağa o kadar kusur kadı kızında da olur deyip sineye çektik.

Evimiz yığma tuğla ile inşa edilmiş tek katlı bir yapı. Maliyet olarak da biz götürü usulü anlaştık o yüzden şöyle oldu;

Temel: 60cm yüksekliğinde bir radyal temel atıldı. İçinde çok az dolgu taşı ve 2 ton demir kullanildi. İşçilik dahil 30.500 TL ye maloldu.

Duvarlar ve üst beton: Yığma tuğlalar ve 1.5 ton demir içeren üst beton için işçilik dahil 41.000 TL ödedik. (Foseptik çukuru da bu tutara dahil edildi)

Çatı: Ahşap iskelet üstüne osb çakıldı. Onun üstüne de ondulin koyuldu ve oluklar takıldı. İşçilik dahil 21.000 TL ödendi.

Böylece 72 m2 lik kaba inşaatımız resmi ödemeler hariç 92.500 TL ye maloldu.

İnce işçilik farklı bir ustayla yine götürü usulü anlaştık. O ustamızdan da çok şükür iyi gidiyor. Çok sık gidemesek de fotoğraf çekip atiyor, görüntülü arıyor, aklımız kalmasın diye tüm işi bize uzaktan izletiyor.


İnce inşaat işleri;
İç-dış kaba ve ince sıva
Mantolama
Su tesisatı
Elektrik tesisatı
Pencere mermerleri
İç dış boya
Söve
Zemin şapı
Fayans işleri
Klozet
Banyo dolabi ve lavabosu
Bu islemler için de iscilik ve malzeme dahil 43.000 TL ödüyoruz.

Ayrıca;
Kapılar, pencereler, dış kapı ve laminantlar için de işçilik dahil 19.500 TL ye anlaştık. Şimdilik işler bu şekilde. Resmi işlemlerle ilgili ilerleyen zamanlarda yaşayıp öğrendikçe bilgi paylaşacağım. Evin son halinide paylaşmak isterim, resimler kötü çekilmiş kusura bakmayın lütfen.

Eklenen Resimler
  
EmineYıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön