View Single Post
Eski 21-09-2021, 21:53   #22
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Anamın evinin dış cephe kaplamasını yaptıktan sonra sıra geldi dede evinin dışını kaplamaya..
Geçen yıl bu evin dış sıva tamirini yaptık ama sıvanın altında ne olduğunu hep merak ettim ve sonunda tek başıma tüm dış sıvayı kazma, keser ve çekiç yardımıyla kırıp temizledim..
Duvarlardaki ahşap aksamın durumunu inceledim tek tek..çok sağlamdı ağaçlar..sade temel taşlarının üzerine koydukları merteklerin bazı yerlerinde hafif çürüme vardı..bunun nedeni de temelin çimento yerine toprakla örülmesi ve rutubet kapmasıydı..haklı tabi dede..o zamanlar çimento lükstü ve fakirlik vardı..temelde kullandıkları taşlar büyük ebatlıydı, sanırım kasabadaki kaleden getirmişler..temelde kullandıkları toprak harçları temizledim, ağaç çürükleriyle beraber..ve bazı kovukları poliüretan köpükle doldurdum..
Daha sonra duvarlardaki kerpiçleri ve eski tuğlaları tel fırçayla temizledim ve suyla yıkadım..ve kerpiçlerle dikey ağaç aksam arasında boşlukları tek tek aradım ve onları da köpükle doldurdum..
Sonrasında yatay dikey ve çapraz ağaçların bağlantı yerlerindeki çiviler hoşuma gitmediği için 3 mm. kalınlıkta silme demirlerle bunları birbirine bağladım..bu mertekler öylesine sağlam ki, matkapla vida da sokamadım..3 tane matkap ucuyla bir tane vidayı sokamadım yerine..sonunda burgulu 5 buçuk santim uzunlukta trapez vidalarla yaptım bu işi.. daha sonra da temel taşlarına inen dikey mertekleri de bir santim kalınlıktaki lama demirlerle temel taşlarının altına kadar uzatarak destek attım..
Sonra, irice gözlü galvaniz kafes teli ile tüm duvarları çivileyerek kapladım..çivi pek girmiyordu ağaçlara, girdiği kadar yetindim..tüm bunları yaparken mimar odaları, üniversite yayınlarını inceliyerek yaptım..
Güçlendirme işi bitince sıra geldi ince ve kaba sıvaya..bol çimentolu harçla üç kat sıva yaparak dış cephedeki hafif yamuklukları falan da giderdik..daha sonra 3-4 gün sıvayı hep suladım, çünkü hava çok sıcaktı..
Kaba sıvadan sonra portland çimento esaslı dış cephe sıvasını yaptım..o da kuruduktan sonra sıra strafor duvar panellerini döşemeye geldi..onu da yaptım..
Bu bir aylık uğraş beni çok çok yordu..bazı günler 11, hatta 14 saat çalıştığım oldu..
Kaba sıva hariç tüm işleri kendim yaptım..
100 m2.strafor paneller dahil bana tüm maliyeti 8.50o lira oldu..götürü yaptımaya kalksam benden en az 25 bin lira alırlardı..
Bir ay boyunca gelen geçen herkesin çok ilgisini çekti ve son halini gören tanıdık veya tanımadığım yüzlerce insan (üç beş haset fesat hariç) gelip geçerken çok güzel kelimelerle yorgunluğumu aldılar..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön