View Single Post
Eski 14-09-2021, 13:11   #1
kızıl-çam
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
kızıl-çam / Bahçe

Merhaba,
14 yıldır değişik şekillerde sebze yetiştiren birisi olarak sonunda bir bahçe başlığı açmaya karar verdim. Ev bahçemi ve evin karşısında izin alarak yaptığım 35 m2'lik hobi bahçemi paylaşacağım. 14 yılda birçok konuda bilgi sahibi olsam da hala amatör olduğum konular var ve her türlü yardıma açığım.
Ayrıca, sonbahar yavaştan kapımızı çalsa da sezonu uzatabildiğim kadar uzatmaya kararlıyım

Bahçenin bulunduğu şehir : Ankara/Çayyolu

Bahçenin büyüklüğü : toplam 60 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Hobi bahçem bir binanın batı cephesinde, sabah 11'den güneş batana kadar güneş alıyor. Ev bahçem ise 3-4 saat civarı.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut ve hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Evimin bahçesi inşaat artığıyla doluydu ve hiçbir şey yoktu. Hobi bahçesi aslında bir dernek binasının ihmal edilmiş batı cephesindeki bahçe, yanlış sulama sebebiyle toprağı sertleşmiş ve tuzlanma başlamış durumdaydı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Hobi bahçesi 7 ay, ev bahçesi 8 yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Ev bahçesi için profesyonel yardım almayı düşünüyorum. Hobi bahçesi tasarım ve planı kendim yaptım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Kaba taslak çizimler var, temize geçirip scan eder etmez ekleyeceğim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel ama arada belediye de suluyor

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Yok
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Hobi seviyesinde de olsa değişik ürünleri deneyip tanıtabileceğim bir örnek kent bahçesi haline gelmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Hünnap, zeytin, sedir, defne, taflan, böğürtlen, kartopu, bektaşi üzümü

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Lahana, Toscano Lacinato kale, enginar, mor alabaş ve tabii ki de zeytin

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Zeytin (Ankara şartları için özel bence), enginar

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Ekolojik restorasyon projelerim için meşe, alıç, ardıç gibi Ankara'nın doğal ağaç-çalı türlerini üretiyorum, maddi kaygım yok.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Parkın şebeke suyu kullanılıyor, damla sulama sistemi var, arada belediye ne yazık ki tankerle suluyor

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi, mümkün olduğu kadar az sulama ve gri suların geri dönüşümü

Toprak özellikleri : Killi, kireçli, pH 8 civarı

Kompost yapıyor musunuz? : Sıcak kompost yapıyorum

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Yanlış tür seçimi, aşırı fazla veya az sulama

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Organik yöntemler kullanıyorum. En büyük sorun lahana tırtılları, Bt bakterisi kullanıyorum, salyangozları ise tuzakla yakalıyorum.

Bahçeniz organik mi? : Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Solucan gübresi, kompost, yanmış hayvan gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Yok

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Vadi tabanı, batı cephe olduğu için bence bir nebze korunaklı.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki değişik türleri deniyorum.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön