View Single Post
Eski 03-09-2021, 22:16   #22
mahon67
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
NADİR SEBZE MEYVE

1) Mor Tomatillo;

2) Yeşil Tomatillo;

3) Sarı gülle Tomatillo;

4) Mini tamarillo;

Normal ağaç domates olarak bilinen Cyphomandra betacea tropikal iklim gereksinimlerine ihtiyaç duyduğu halde mini tamarillo kısa yaz döneminde ürün verebildiği için Ankara dahil birçok ilimizde yetişebilir. Tek sorunlu kısmı tohumları çok küçük olduğundan şaşırtma aşamasına kadar torfta özenle yetiştirmeniz gerekiyor. Minnacık tohumlardan gözle zor görünen çenek yaprakların çıkmasından itibren fide aşamasına kadar 1-1.5 aylık dilim çok yavaş büyürken; biber fidesi büyüklüğüne ulaştıktan sonra hızlı bir büyüme evresine girip ayçiçeği büyüklüğüne ulaşıyor yolun sonunda...

Şişmiş nohut büyüklüğündeki turuncu meyveleri direkt tüketebileceğiniz gibi; kompostosunu, reçelini yapabilirsiniz.

5) Altın çilek;

6) Zemin kiraz;

Zemin kiraz, altın çileğe çok benzemesine rağmen bitki daha küçük yapılı ve yere paralel büyüyen bir gelişim sergiler. Meyveler altın çilekten daha erkenci ve daha tatlıdır. Altın çilekteki mayhoş tattan çok ananasımsı tatlı bir lezzeti vardır. Altın çilek 1.5 - 2 m. boy atabilirken zemin kiraz 50-60 cm'lerde kalır; bu sebeple saksıda da rahat yetiştirilebilir.
ilk 2 foto altın çilek, sonraki 2 foto zemin kiraza aittir.

Her iki türü de direkt meyve olarak tüketebileceğiniz gibi reçel olarak da değerlendirebilirsiniz.

7) Normal Pepquino;

Detaylı bilgi için alttaki linki tıklayın

Pepquino mini karpuz

Zeytin büyüklüğünde, turşuluk için çok ideal bir minyatür salatalık.

8) Zeytin Pepquino;

9) Tzimbalo ; Detaylı bilgi için alttaki linki tıklayın

Tzimbalo (Mini Pepino)

Ekim/Kasım gibi olgunlaşan can eriği büyüklüğünde salkım meyvelerinden, kendine has hoş kokulu reçel yapabilirsiniz.

10) Sarmaşık bamya;

Detaylı bilgi için alttaki linki tıklayın

Araujia sericifera ( Ağaç bamyası)

Çok yıllık sarmaşık şeklinde bir bitki olup; bitki -7,-8 derece soğuğa dayanabilmektedir. 2. yıldan itibaren Ağustos başından Kasım sonuna kadar devamlı meyve/sebze verir. Meyvesi kabuklu ceviz büyüklüğüne ulaştığında koparılıp yemeği yapılmalıdır. Dolma biber büyüklüğüne ulaşırsa sert, lifli bir yapı oluşturacağından önerilmez. Bamya ile birlikte (% 50- %50) pişirilebileceği gibi tek başına da yemeği yapılabilir. Ayrıca çok güzel etli dolması da olur.

11) Kudret narı;

12) Acı kavun;

Kudret narının daha çok Uzakdoğuda kızartma şeklinde kullanılan bir çeşidi. Meyve olgunlaşmadan ortadan uzunlama ikiye bölünerek çekirdekli bölge temizlenip doğranarak kızartma yapılır.

13) Hanım terliği;

Tek yıllık, sarılıcı bir sebze. Meyvesi sulu yemek ve turşu olarak tüketilebileceği gibi yaprakları da ıspanak şeklinde tüketilebiliyor. ( bu şekilde tüketimde taze sürgünler kullanılmamalı sadece yapraklar kullanılmalıdır. Taze sürgünler yemeğe acımsı bir tat veriyor. ) Bazı internet kaynaklarında hipertansiyonu düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor. Bamya yemeklerinde de 2/3 bamya, 1/3 hanım terliği oranında kullanılabilir.

14) Normal Kiwano;

Detaylı bilgi için alttaki linki tıklayın

Kiwano yetiştirme

15) Top kiwano;

16) Turşuluk kirpi salatalık;

17) Malabar ıspanağı;

Not: Çeşitlere ait fotolar aşağıda.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen mahon67 : 19-04-2024 saat 19:12 Neden: değiştirme
mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön