mahon67'nin atalık tohumları
Yaklaşık 16-17 yıldır haşır neşir olduğum geleneksel (atalık) tohum hobim 2007'de yurtdışı atalık tohum satan (atalık tohum; heirloom seed) sitelerinden tohum temin edip üretmemle başladı. O tarihten sonra Kanada, İspanya, ABD, Avustralya, Almanya, İngiltere' deki bazı sitelerden çeşitli atalık tohumlar elde edip, adaptasyon sağlayan tohumları üretip çoğaltmaya devam ettim. Son birkaç yıldır da yerel kaynaklı özellikle fasulye ve domates türlerini çeşitli köy pazarlarından, direkt üreticilerden ve takas yapan bazı arkadaşlardan temin edip çoğalttım. Amacım bu atalık tohumları ağaçlar.net aracılığı ile Türkiye'nin her köşesindeki meraklılarıyla buluşturmak, hibrit olmayan yıllarca tekrar tekrar tohum alıp üretilebilecek tohumların nesilden nesile aktarılmasına yardımcı olmak
Tohumlar özenle kurutulduktan sonra, kilitli poşet, mini kavanoz ve ped şişe gibi saklama kablarında buzdolabında saklanmaktadır. Tohumların buzdolabında saklanması tohumun canlılık süresini 1,5 - 2 kat artırmaktadır. (Örneğin domates tohumu dış ortamda 3 yıl canlılık süresini korurken buzdolabında bu süre 5 yıla çıkıyor.
Düzenleyen mahon67 : 19-04-2024 saat 18:31
|