View Single Post
Eski 03-08-2021, 18:21   #10
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Seracılık Mesajı Göster
iyi bir tahmin, ancak alakasız, bulut varsa güneşin nerden vurduğunun önemi yok, kaldıki akdeniz ülkelerinde yıllık aydınlık güneş debisi tropiklerden çok yüksektir, mevzu güneş değil kanaatimce toprak kalitesi sürekli yağış var ve bitkilerin strese gireceği sıcaklık farkı yaşanmaz; bu değişimleri gece ve gündüz neredeyse eşittir, atıyorum adana gündüz 50 °C gece & 20 °C ise, ekvatoral iklimde en yüksek gündüz 30 °C & gece de 27 °C dir.

Asıl önemlisi ise o topraklar organik maddece zengin, daha vahşi hayat. Buradaki topraklar yerleşim yerleri ile iç içe, artık kırsal kalmadı denecek kadar şehirleşme arttı.
Dünyaya ulaşan Güneş ışık tayfı (spektrumu) açısından bakıldığında ultraviyole bölgeden başlar ınfrarared bölgeyi de kapsayıp biter. Infrared ısı ışınları olarak adlandırılabilir ve atmosferi ısıtır. Güneşin ultaviole tayfı- görünür bölge tayfı-infrared bölge tayfı oranları sabittir. Yani ınfrared tayfı girip sıcaklığı artırıyorsa bu ışına eşlik eden ultraviole ve fotosentez açısından aktif olan görünür bölge tayfı da girip yeryüzüne ulaşıyor demektir. Buluta çarpıp saçılsa bile yer yüzüne ulaşan ışın miktarı oldukça yüksektir.Güneş ışığının uzaydan atmosfere girip ekvatora dik açıyla çarptığı noktadaki yoğunluğu aynı boylam üzerinde kutuplara doğru gidildikçe azalır. Bu, lise genel coğrafya bilgisi. Ekvatorda bitki daha fazla ışık alır daha fazla fotosentez yapar, tarım ürünleri içerdikleri toplam suda erir kuru madde açısından daha zengindir. Türkiye'den örnek verirsem, Antalya'da (Ekvatora daha yakın) yetişen satsuma mandalini, Karadeniz bölgesinde (Kuzey kutbuna daha yakın) yetişen satsumaya göre daha kalitelidir. Şunu da belirmekte fayda var, Üç Yapraklı anacı olmasaydı Karadeniz Bölgesinde satsuma yetiştirilemezdi. Üç Yapraklı anacı, kışın yapraklarını döker, bu özelliğini üzerine aşılanan türe de aktarır. Üç Yapraklı üzerine aşılanan tür, zorunlu olarak kış dinlenmesine girer.
Ziraat fakültesinde lisans üstü dersler arasında topraksız tarım dersi vardır. Bu derste organik maddenin izinin bile bulunmadığı sıvı kültür koşullarında üretilen domateslerin organik kültürle yetiştirilen domatese kıyaslaması yapılır. Sıvı kültür domatesinin kalitesinin daha iyi olduğu bu derslerde öğretilir. Dahası, organik madde miktarının belli bir düzeyin üzerinde olması yetiştirilen bitkinin mikroorganizma artışının çok fazla olması nedeniyle ölmesiyle sonuçlandığı belirtilir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön