View Single Post
Eski 31-05-2021, 22:43   #18
kızıl-çam
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Ağaçlandırmanın Doğru ve Dikkatli Yapılması Gerekir

Ülkemizde ve Dünya'da birçok kişi milyarlarca ağaç dikmenin birçok çevre sorununa çözüm olacağını düşünmekte. Bu düşünceden hareketle dikildiği ekosistemin özelliklerine ve dikilen türün özelliklerine detaylı bakılmaksızın Dünya'nın dört bir yanında ağaçlandırma çalışmaları yapılmakta. Bu tür bilinçsiz ağaçlandırma örneklerine ne yazık ki ülkemizin neredeyse her bölgesinde yaygın bir biçimde rastlamaktayız. Örneğin, bir bölgeye yerli olmayan istilacı türlerin dikilmesi ve/veya doğal olarak hiç ağaç barındırmamış ekosistemlere (örneğin, doğal bozkırlar) ağaç dikilmesi. Bu tür durumlarda ağaçlandırmanın yaygın olarak bilinen faydaları görülmemekte, tam aksi bir şekilde ağaçlandırma habitat ve biyo çeşitlilik kaybına sebep olmaktadır. Habitat ve biyolojik çeşitlilik kaybına ek olarak ağaç barındırmamış ekosistemlere ağaç dikildiğinde daha çok su kullanan ağaçlar yer altı su seviyesinin azlamasına da sebep olabilir. Bu sebepten dolayı, ağaçlandırma çalışmaları planlanırken bu saha dikkatlice araştırılmalıdır. Doğal bozkır olan alanlar yerine tahrip olmuş ve parçalanmış orman alanlarına yönelik ağaçlandırma/ekolojik restorasyon çalışmaları yapılmalıdır. Örneğin, doğal olarak bozkır olan Konya Ovası'nda ağaçlandırma çalışması son derece zahmetli ve maliyetli olacaktır; çünkü orası gibi doğal bir bozkırda oraya yabancı olan bir ağacın tutunması ve yaşamasını sağlamak için yoğun emek gereklidir. Doğal olarak bozkır olan bir ekosisteme ağaç dikip bu kadar zahmet vermek yerine Konya'nın dağları gibi tahrip edilmiş orman alanlarına ağaç dikilmelidir. Bu tarz sahalara dikilen uygun tür ağaçlar şüphesiz daha hızlı, daha sağlıklı gelişecektir ve zahmetli bakım çalışmalarına daha az gerek duyacaktır. Ayrıca, tahrip edilmiş orman alanlarına dikilen uygun tür ağaçlar orada mevcut olmuş orman ekosistemini birebir yeniden canlandırarak birçok canlıya ev sahipliği yapacaktır. Öte yandan doğal bir bozkır alana ağaç dikmek bölgenin binlerce yıldır oturmuş bozkır yapısına karşı gelerek oradaki bozkıra uyumlu canlıların o alanı terk etmesi anlamına gelecektir.

Ağaçlandırmada saha seçimi kadar tür seçimi de son derece önemlidir. Çalışmalarda doğru türlerin kullanılması bölgede biyoçeşitliliği destekleyecektir. Buna ek olarak bir bölgeye uygun yakın orijinlerden toplanmış tohumlar ve onlardan yetiştirilmiş uygun türde fidanlar benzer şartlara nakledildiğinde son derece başarılı bir şekilde gelişecek ve hayata tutunacaktır. Yabancı türler ise bölgedeki biyolojik çeşitliliği desteklemek yerine o türlere adapte olmuş türlerin orayı terk etmesine sebep olacak ve biyolojik çeşitliliği azaltacaktır. Ayrıca, bu yabancı türler istilacı hale geçerek çevredeki diğer ekosistemleri ve tarım alanlarını zarara uğratabilir. Örneğin, İç Anadolu Bölgesi'nin birçok yerinde karaçam ve sedir ağaçlandırmalarda kullanılsa da bu türler oraya özgü türler değildir. İç Anadolu'nun en yaygın ağaç türü kurağa dayanıklı çalı meşeleridir ve birkaç bin yıl önce bu meşelerden oluşan açıklıklı ormanlar İç Anadolu'da doğal bozkır kuşağı ile karaçam ormanı arasındaki geniş bir kuşağı kaplamaktaydı. Karaçam ve sedir plantasyonları, uygun olmayan şartlarda tesis edildiklerinde yavaş ve sağlıksız büyümektedir. Halbuki, İç Anadolu'daki ağaçlandırma çalışmaları çalı meşeleri, alıç, ahlat gibi türleri kullansa ve açıklıklı orman-çalılık ekosistemini restore etmeye çalışsa daha başarılı olacak ve de biyo çeşitliliği daha başarılı şekilde destekleyecektir.

Uzun lafın kısası, ağaçlandırma çalışmaları her yerde yapılmamalı, sadece eskiden ağaçsı bitkileri bulundurmuş olan bölgelerde yapılmalıdır. Ayrıca, tür seçimi bölge gözlemlenerek son derece dikkatli bir şekilde yapılmalıdır ve çalışmalarda doğal bir orman ekosistemini taklit edecek şekilde birçok tür bir arada kullanılmalıdır.

Bu konuda ufkumu genişleten ve bakış açımı değiştiren sayın Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş'a ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerine teşekkürlerimle...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön