View Single Post
Eski 14-05-2021, 07:28   #4
kızıl-çam
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tepedekicimen Mesajı Göster
Merhabalar,
Öncelikle gayret ve uğraşlarınız için çok teşekkur ederim. Bende o alana az da olsa ağaç dikmiş birisiyim. Malesef yukarıda belirttiğiniz talan düzeni her yere hakim oluyor. Belirttiğiniz alanın üst kısımlarına yapılan ve çok katlı binalardan oluşan Teona sitesi ağaçlandırma alanının bir kısmına ağaç dikmiş fakat 4-5 dönümlük kısmını da düzlemiş ve bazı mevcut ağaçları sökmüştür. Düzlenen 4-5 dönümlük araziye çim ekilerek sulama sistemi kurmuştur. Bu alan malesef top sahası ve piknik alanı olarak site tarafından kullanılmaktadır. Sitenin spor kompleksinden araziye giriş bulunmaktadır.
Buraya emeğiniz geçtiği için aşağıdaki konuları da bilginize sunmak isterim:
1- Ağaçlandırma arazisine izinsiz girilmektedir.
2- Ağaçlandırma arazisine projeye aykırı çim ekimi yapılmış bulunmaktadır.
3- Ağaçlandırma arazisine top sahası ve piknik(mangal) alanı olarak site tarafından kulllanılmakta futbol topu diğer ağaçlara zarar vermektedir.
4- Site çimi sulamak için araziye sulama sistemi kurmuş bulunmaktadır.
5- Yaklaşık 4-5 dönüm çim alanın sulanması muazzam bir su sarfiyatına mal olmaktadır ve ister kuyu suyu ister şebeke suyu olsun halkın su kaynakları ziyan edlmektedir.
6- Yarenler ve İş Bankalılar sitelerinin yıılarca uğraştığı ağaçlandırma alanı ve projesi, proje dışına çıkarak ranta ve ya talana uğramaktadır.

Bu araziye emek verdiğiniz için bu gözlemlerimi sizinle paylaşmak istedim, bilgilerinize
Merhabalar,
Gözlemleriniz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Teona Sitesi’nden birkaç kişiyle alanda yürüyüş ve ağaç dikimi gibi aktiviteler yaparken tanışmışlığımız var; ama mangal yapıldığını ilk defa duydum ve üzüldüm.
Ayrıca, şunu belirtmek de isterim ki bu alan son derece zorlu bir yapıya sahip. Kısacası ağaçlandırma konusunda çok büyük bir emek verilmesi lazım başarıya ulaşılması için. Alan hem doğal olarak bozkır olduğu için kuraklık sebebiyle zorlu, bir de buna ek olarak güneye bakılı ve de toprağı sığ. Burada tutunmayı başaran ağaçlar yavaş büyüseler bile cidden mucize kısacası.
Keşke, bir de belirli kısımlarda alanın doğal bitki örtüsü olan bozkır korunsa, oralara ağaç dikilmese ve hem ağaçlık hem de bozkırla zengin bir mozaik oluşturulsa...
Emin olun bozkır da son derece zengin, birçok canlıya ev sahipliği yapan bir ekosistem ve arada ağaçlıklarla daha da zenginleşebilir...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön