View Single Post
Eski 02-05-2021, 10:50   #7
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Herkese merhaba daha çok orkideler kısmında oluyordum ama her türlü bitkiye de merak içinde bakmışımdır. Genelde de bitkileri alabildiğim ve alabildiğimizi düşündüğüm noktaların yapı marketleri fidanlıklar olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde bu tür hobilerin gelişememesindeki temel sebeplerden biri orkideden yola çıkarak bu olduğunu düşünüyorum. Orkide için konuşayım şimdi yazın ben sağlık sertifikası (phytosanitary sertifikalı) orkide getirteceğim Amerikadan ama çok çok sevdiğim için phalaenopsisleri ve şöyle söyleyeyim kabaca bir asgari maaş gidiyor (burada herkesin affına sığınarak söylüyorum bunu). Orkideye ya da etobur bitkiye hevesi yeni oluşan insan bunu karşılamak isteyebilir mi istemez elbette. Flask yani kapalı geliyor ve içinde çok orkide yavrusu var yani ücret kaygısı olan bölüşedebilir sipariş verirken pekala ama onunda heveslisi çok yok çünkü o da ciddi rakamlar yine.

Özellikle sn. malina'da biliyor ben hep orkide forumunda daha çok içerik istedim ama muhabbet orkidem neden çiçek açmıyor (çünkü orkidenin amacı salona daimi çiçek sağlamak değil) dan çıkmadıktan sonra muhabbet bir noktaya gidemiyor. Bir sn.Ziya Soner ve Doku Kültürcü var kendilerinden çok faydalandığım ve sağolsun öğrenmeye sorularımla darlamaya devam ettiğim ama bunun ötesinde bir ilgi olamıyor maalesef. Sn.Ziya Soner'in sattığı orkideler var ve kendisi çok emek göstererek yapıyor işi.

Diyeceksiniz charlaux çevirdin burayı etobur sohbetine ama hızlıca şuraya gelmeye çalışıyorum. etobur bitkilere kolaylıkla ulaşamadıktan sonra yani özel bir site arayışında olmadan türlerini sipariş edemedikten sonra iş ilgi ya da en temel seviyesinde kalıyor.

Bunun çözümü bence bu ilginin yaygınlaşabilmesi için ağaçlar.net in özelliği olan paylaşmayı canlandırabilmek. Bu anlamda bunu sağlayabilen topluluklarımız bence afrika menekşesi hoya ve kaktüs sukulentler oluyor. Özellikle afrika menekşesi ve hoya çünkü forumumuzdaki paylaşım sayesinde insanlar yeni türlerin pekala bilincinde. Kaktüs sukulentler fidanlıklarda ve hobicilerde pek çok türü satılan bir ürün. Dolayısıyla onun beslendiği ana faktör bence bu oldu ama elbette ağaçlar.net'inde burada payı azımsanmamalıdır.

Ben kendi türlerimde bunu sağladığımda yapmayı düşünüyorum ama Türkiye'ye geçen mart geldim hala evde olamadığımdan ötürü olan orkide koleksiyonumun çökmesiyle ilgileniyorum. Dolayısıyla hemen olmaz bu iş farkındayım ama insanları öğrenmeye itmenin bir yolu bu olabilir.

Hiç etobur bitki beslemediğim için bilemiyorum bu türü pek ama ben en azından sohbetlerin aktif tutulması anlamında destek olmak isterim.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön