View Single Post
Eski 17-04-2021, 22:41   #11
ali ekber
Ağaçsever
 
ali ekber's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 73
Sayın Tuna, tepeden 30cm civarı kısaltsam diyorsunuz. Çoğu kişi tepeden budayın yanlara sürgün atsın diyecektir. Ama ben bunu tavsiye etmiyorum. Çünkü tepeden budamanız halinde Leylandi fidanı uzayamayacak ve gelişimi olumsuz etkilenecektir. Birincisi tepeden budamanız halinde ağacın ana sürgünü üzerinde yara açmış olacaksınız.

Bu fidan zaten yeni dikilmiş, tepeden budamanız halinde fidan zayıf düşecektir. Çünkü fidanın ana sürgünü üzerinde keserek yara açmış oluyorsunuz. Bu yara yeni dikilen fidanın gelişimini olumsuz etkiler. Bu yaradan fidan fazlasıyla ısınacak, yerine göre fazlasıyla ıslanacak, fazlasıyla ısınacak, fazlasıyla besin kaybedecek, yarayı kapatmak için enerji kaybedecek, zararlılara, parazitlere karşı zayıf düşecek yani yeni dikilmiş bir fidan sitrese girecek gelişimi olumsuz etkilenecek. Bu yara yazın fazla ısınacak ana sürgünün su kaybetmesine, çatlamasına, hastalık kapmasına neden olabilecektir.

Bence fidanınız şu an çok sağlıklı gözüküyor. Tepe sürgününü keserseniz yazın su kaybına, kışın aşırı ısı kaybına, yaranın fazlasıyla dış etmenlere maruz kalmasına neden olacaktır. Şu sağlıklı fidanlara bıçak sürmeyin. Şimdi bu fidanların ihtiyaç duyduğu tek şey bol, bol sulamanız. Leylandı fidanları suyu çok sever 2-3 günde bir fidan çukuru nemini kaybettikçe bol, bol sulayın yan sürgünleri 1-2 yıl içinde zaten gelişerek fidanlar arasındaki boşlukları dolduracaktır.

Bir kere bakar mısınız tepe sürgünleri neredeyle birbirine kavuşmuş gibi duruyor. Oysa ki Leylandi ağaçlarının tepe sürgünleri en az gelişmiş durumda olması gereken kısmıdır. Sonuçta alt sürgünleri satıcı tarafından fazlasıyla budandığı için normal görünümünden çok kayıplara uğramış. 1-2 sene içerisinde alt sürgünler, üst sürgünlerden daha çok çap yapacak ve fidanlarınız aradaki boşlukları kapatarak, birleşecek ve komşu bahçeden bakıldığında sizin bahçenizin içi görünmeyecek şekilde bir set oluşturacaktır.

Bu fidanların ihtiyacı olan bol, bol sulanması ve biraz zaman tanımak olacaktır. Bu güzelim fidanlara bıçak sürmeyin.

ali ekber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön