View Single Post
Eski 09-04-2021, 16:54   #130
sbfelix
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-03-2018
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Sn Muda nın söylediklerine katılıyorum. Toprağınız ıslak görünmemekle birlikte bitkiler çok uzamış. Yakın geçmişte benzer durumları yaşadığım için önerilerim olacak. (Genellikle çimlendirme aşamasında toprağı çok nemlendirdiğimiz için oluyor bu durum.)
Fidelerinizin ışığa gereksinimi var ancak dik durabilmeleri gerek. Şaşırtma için erken. Gerçek yapraklar çıkmalı. (Linklerdeki konuları incelerseniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz.) Bu hali ile iki yol önerim olacak.
Fidelere zarar vermeden toprak ekleyerek gövdeleri destekleyebilirsiniz.
Fidelere destek olmak için kürdan kullanabilirsiniz.
Sulamayı azaltmak gerek ama fideleri öldürmeden. En narin oldukları dönem. Bu dönemde bir yandan kök oluşturmaya çalışıyorlar diğer yandan gerçek yapraklarını oluşturuyorlar. Hazırlık döneminde hareketsiz gibi görünmelerine aldanmayın. Toprağa aktardığınız zaman bir hafta kadar hareketsiz kaldığını da gözlemlersiniz.
Bu dönemi atlatırsanız bitkilerin yaşama isteği yapılan hataların çoğunu tolore ediyor. Işığın ne denli önemli olduğunu kavramışsınızdır artık. Erken fide yetiştirmek istiyorsanız ışık altında büyütmeyi araştırmalısınız.
Tohumdan fideye geçerken torf yeterli. Hindistan cevizi kabuğu kaynaklı ortamda yetiştiren üyelerimiz var. Bunlar biraz daha sonraki konular olarak kalsın. Canlandırma, ayakta tutma, sağlam gövdeli fide büyütme öncelikli konularınız olmalı.
Sn Zeki Yağlı'nın anlattıkları ders notu niteliğinde. Gübrelemeye kadar bilgilendirmiş. Zaman ayırıp okumalısınız.
Fide büyüdükten sonra toprak niteliği önem kazanacak. Şimdilik yalnızca su ve ışık gereksinimi var.
Araştırmaya, öğrenmeye devam. Kolaylıklar dilerim.
teşekkürler
harika bir bilgilendirme oldu
umarım önümüzdeki haftalar kutarılmış ve büyümüş hallerini paylaşacağım

sbfelix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön