View Single Post
Eski 10-03-2021, 09:14   #5
kurkcutahir
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-08-2018
Şehir: Konya Meram
Mesajlar: 15
Merhaba
Ben de aquaponic üzerine araştırma yapıyorum. Akvaryumla kurulan aquaponic sistemlerde çilek, domates, marul gibi bitkiler yetiştirilebiliyor ancak bunlar doğrudan akvaryuma ekilmiyor su devirdaim ile saksılarda dolaştırılıp akvaryuma geri dökülüyor. Böyle geniş bir sistemi ev ortamında yapmak sızıntı olasılığında sorun çıkarabileceği için hiç denemedim ve bitkiyi doğrudan akvaryuma dikmenin yollarına bakıyorum.
Akvaryum içinde ise hem tutunma gereksinimi hem de köklerin ışıktan etkilenmesinin problem olduğunu düşünüyorum. toprak veya benzeri seramik, taş yünü gibi bir malzemeyi suda dağılmayacak şekilde sabitleyebilirsek belki olabilir. Bir de toprak bitkilerinin sıradan akvaryum bitkilerinden farklı olarak aşırı azottan zehirlenebildiğini ve köklerinin doğrudan gübreye temas etmesi durumunda yandığını duydum. bu sebeple çok sık su değiştirmek gerekebilir.
Geleneksel suda köklendirme yöntemiyle bir salon bitkisini akvaryuma yerleştirip kenara sabitleyerek dışarı doğru büyümesini deneyebiliriz. Köklendikten sonra ise hiç çıkarmayıp suya adapte olmasını ve köklerini akvaryum kumuna salmasını bekleyeceğim.

kurkcutahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön