View Single Post
Eski 22-02-2021, 18:16   #1297
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Sn MeyveliTepe blogunuzdan ve buradan okuyarak geçen yıl kaokil kaolin, gülleci bulamacı, etidot 67, nufilm-17 ile farklı karışımlar yaparak bahçemde kullandım. Gayet de iyi sonuçlar aldım. Kirazda sirke sineği için de elma sirkesi yapıyoruz, nufilm ve kaokilin fiyatlarının yüksek olması dışında bir sıkıntı yok. İthal olmasından kaynaklanıyor sanırım.
Sadece ithal olması değil. Bu gibi malzemeler önce rafine ediliyor. İçindeki kum, feldspat, alunit, demir vs. ayıklanıyor. Bu bir maliyet. Sonra 1100 derecelik fırınlarda kalsine ediliyor. Bu da maliyet. Ortalama tanecik boyutu 1 mikron altına iniyor. Bu da ilave maliyet gerektirir. Bunlara navlun ve vergileri ekleyin. Üreticinin kârı, fabrikalarının amortismanı, distribütörünün kârı, depolama masrafları vb. ekleyin.

Bunu, yerli, hiç bir işlemden geçmeden, topraktan çıktığı haliyle sıfır maliyetle torbalayıp satanların fiyatlarıyla karşılaştırın.

Bu hesaba, saf kaolinit ile yarısı kumdan oluşan karışık malzemenin ağırlık/hacim oranlarından gelen farkı dahil etmedim.

gerekli işlemden geçmiş saf ve kalsine edilmiş kaolinin 25 kg'ının hacimi 71,5 litre iken, işlenmemiş karışık malzemenin 25 kilosunun hacmi 33 litre civarında gelir (birer torba alınarak karşılaştırılabilinir).

Bir an için işlenmemiş ham malzemenin uygunsuz olmasını unutalım. Varsayalım ki bu malzeme de bitkiler üzerinde hiç bir olumsuz etki yaratmadan, binlerce bilimsel araştırmada elde edilen faydalı sonuçları sağlıyor olsun (ki öyle değil).

İşlenmemiş malzemedeki partikül sayısı ile işlenmiş malzemedeki partikül sayısını karşılaştıralım. İşlenmiş malzemedeki ortalama partikül boyutu 1 mikrondan küçük. Diğerinin partikül boyutunun 1 mikrona yaklaşması pek mümkün değil ama diyelim ki hadi bunlar da 1 mikron altı.

Biri 71 litre 1 mikron altı malzeme, diğeri 33 litre.

Kaolin kaplamasında iş görenler 1 mikron altı kaolinit partikül sayısı (her bir santimetrekare bitki yüzeyinde kaç tane kaolinit partikülü var - kaplama böyle ölçülür).
Bu hesabı yaparsanız göreceksiniz ki, ABD'den ithal, pahalı diye bilinen malzemeler dahi, yerli işlenmemiş, hiç bir masrafı olmayan malzemeden ciddi bir şekilde ucuz. (işlevleri arasındaki farkı gözardı etsek dahi)

Aslında maden/mineral piyasasını bilenler açısından gayet açık bir durum. Dünya piyasalarında tonu 50 dolara da kaolin var (çimentoluk ya da seramik dolgusu olanlar), 1000 dolara da var (işlenmiş kaplamalı malzeme)

Gerisi cahil kandırmaca. Çimentoluk malzemenin tonunun 2000+ liraya çiftçiye itelenmesi. Bunun yaparken de bu malzemenin ucuz olduğu algısını yaratarak.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön