View Single Post
Eski 22-02-2021, 01:33   #12
Auzdil
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey Mesajı Göster
Bu Kokulu Karadeniz üzümüdür. Diğer adı isabella.
Yoğunlukla Doğu Karadeniz tarafında ağaçlara sardırılarak yetiştirilir. Mantari hastalıklara dayanımı yüksektir. Öyle olmasa zaten bu bölgede yetişme şansı yok.
Kokusu yemesi harikadır. Özellikle kabuğu şifadır.
Üzüm yetiştiriyorum diyenin bahçesinde muhakkak olmalıdır.
Bende bunun birde pembe olanı var. Ben pembe isabella diyorum ama bizim oranın haricind3 ne bir yerde gördüm neden duydum. Tamamen aynı özelliklere sahip kabuğu çıkan ve yoğun aromalı. Şimdi çoğaltmaya çalışıyorum. Samsun’da yetiştirmeye çalışacam, bakalım nasıl olacak...

BU üzüm beyefendinin söylediği gibi İzabel üzümü. Sadece karadenize kıyısı olan bölgelerde yetişir. Siyah üzümdür. Sarmaşık gibi ağaçlara tel çitlere sarılarak uzar. Budama istemez, ilaç istemez, dayanıklıdır. O bölgenin rutubetinde külleme, mantar hastalığı dahi yaşamaz, çok geç olgunlaşır, Ekim ayından önce asit seviyesi yüksek olduğu için ekşi olabilir. Çok güneş ister.

Üzümlerin içi JEL gibidir. Dışı üzüm gibi, içi jelibon gibidir.

Konu başlığına Misket üzümü deyince üzümler karışmış durumda. Misket **** muscat üzümü ege bölgesinde denizli İzmir civarında çoğunlukla yetişen beyaz üzümdür. Kokusunda gül bahçesine girmiş gibi hissedersiniz. Yeni yeni popüler olan bir beyaz şarap türüdür.

Ayrıca Birde Hamburg misketi olarak adlandırılmış, yine nefis kokuları olan ayrı bir Siyah üzüm türü vardır. Buda Bornova Misketi gibi genellikle Ege ve Trakya bölgesinde yetişir.

İzabel üzümüne ve kansere olan faydasına gelince, benim yaptığım araştırmalarda, bu üzümden yapılan şarabın zararlı olabileceği anlatılırken, İzabel üzümünü, üzüm olarak yemenin faydasına dair bir bilgi ile karşılaşmamıştım.

Sayın @bnymnblr yazınızda bir makaleden bahsetmişsiniz. Mümkün ise bu makaleyi veya linkini paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

İyi haftalar dilerim

Auzdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön