View Single Post
Eski 21-02-2021, 12:21   #10
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Havalar soğuktu bahçede fırın yakmak üşütmeye davetiye çıkarmak olurdu bu sebepten evin içinde yanan ocakta ne yapılabiliri düşününce bu kebap gündeme geldi.
Yukarıda fotoğrafı olan çömlek elimde yok çarşıda da denk gelmedim. Göveç kabıyla yapmayı denedim ve gayet başarılı oldu.
Hesaplı bir kebap ancak çok lezzetli aynı zamanda.

Şömine kuvvetli yanıştan sonra rölantiye alınacak (közler muhafaza edilmeye çalışılacak, çok yakış olmayacak arada kısa ama kalınca tek tek odunla takviye edilecek ateş.).

Yukarıda yazılı tarif biraz değişti. Et gene en az 3-4 cm. lik kareler şeklinde büyük büyük doğratılmış dana kol ( daha üst lezzet isterim derseniz çıralı et yani antrikot parçalatabilirsiniz), kabın içine etlerle beraber ceviz büyüklüğünde yarım kg. kadar patates (soyulmadan güzelce yıkanmış) koydum, iki baş kuru soğan piyazlık doğrandı iki baş sarmısak soyuldu bütün bütün kondu, iki yemek kaşığı tereyağ çok az iyi kalite z.yağ ilave ederek tuz karabiber kimyonuda eklemek suretiyle çömlek kapağını kapattım ve hamurla güzelce sıvadım(hiç su konmadı) .
Yaklaşık 4,5 saat sonra kabı alın pişme işlemi tamamlanmış olacaktır. Ben etlerin kavrulmasını önlemek için ateş ile çömlek arasına bir toprak kapağım var büyük boy onu koyarak çömleği yüksek ısıdan korumaya alıyorum. Şömine kapağı kapalı olduğu için ateşi görmese de kap, etler gayet güzel pişiyor.

Bu kebabın kuzine sobada da yapılabileceğini sanıyorum.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön