View Single Post
Eski 18-02-2021, 15:29   #61
topraksu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-10-2020
Şehir: Samsun
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ancestral Mesajı Göster
Biz ilk başta ahşap ev istiyorduk, o kadar istiyorduk ki bir atölye bile kurdum kendime her türlü el aleti var bir ev yapmak için.

Fakat yönetmelikler, kanunlar vs izin vermedi. Ayrıca iyiki de vermemiş, kendimiz elimizden gelse de mühendis olmadığımız için hesap kitap değilde eski usül yapacaktık evi, biraz amerikan tarzı. Bunun iki eksisi var,

Birincisi ahşap ev kültürümüz karadeniz yöresi ile sınırlı ve burada da kerpiç/taş/saman/ahşap karışık kullanılıyor. Dışarıda özendiğimiz gibi düzgün radye temelli, kullanışlı bodrumu olan, mis gibi silinmiş 10x10, 20x20 kerestelerle yapılan, 200-300 yıl ömrü olan evler için gerekli malzeme ülkemizde yok, bulunabilen malzeme de çok pahalı. HVAC denen bir sistem kurmanız lazı mesela, ahşap nemlenmesin, ayrıca konforlu ısıtma/soğutma sağlansın, bunu arasanız Türkiye'de hakkıyla 3 firma anca yapar. Onlar da malzeme ithal ve işçilik nadir bir iş kolu olduğu için betonarme ev parası isterler.

Köy yerinde bölgenin malzemesinin, yapı kültürünün dışına çıkmayacaksınız, biz çok sıkıntı çektik. Fiyatı uygun ve istediğimiz marka özellik var diye büyükşehirden malzeme taşıyarak hata ettik, burada garanti, servis, malzemenin devamının tedariği sıkıntı oluyor. O videolarda izlediğiniz silinmiş 10x10 5x5 keresteler filan azıcık göz olmasın, çapak olmasın, düzgün kurutulmuş olsun derseniz bulunmuyor. Biz ahşapta halen keresteciliğin ötesine geçemedik, çok iyi çalışan firmalar var ama genele hitap etmiyor, fiyatlar ateş pahası ne yazıkki.

İkincisi, ahşap evin doğal afetler anlamında en büyük artısı depremde. Depremi bir kenara koyarsak özellikle fırtına, aşırı yağış bu yapıların düşmanı. Bize hiç uyugn değil.

Yerden ısıtmamız Rehau,
Isı pompamız Arçelik VRS,
Güneş enerjimiz CV ve Tommatech,
Hidroforlarımız Domak,
Klimalarımız Mitsubishi,
Doğramalar Pimapen,

Bunları söylememin sebebi, tüm bu markalar için Fethiye gibi çoğu şehirden büyük bir ilçede ya servis yok, ya malzeme yok, **** tek bir kişi at koşturuyor. Ankara'da siz söylemeden takılan tuvalet penceresi kolu yerine burada basit kilit takıyorlar. Doğrama en pahalısı, söylemesen 3 liralık kilit takıyor o doğramayı delip. Vizyon yok, ezbere tekrarlanan, üstünkörü işçilik bolca mevcut, malzeme en ucuzu olsun ama kar marjı yüksek olsun kafasıyla seçiliyor, fiyat desen benim diyen firmanın istediği parayı utanmadan istiyorlar.

İki hidroforumuz var mesela, birisi palette arızalı geldi, garantili cihaz ama Fethiye'den servis getiremiyoruz, sadece git gele 450 lira para istiyorlar.
Teşekkür ederim.
Ahşap evler ile ilgili araştırma yaparken maliyetlerin özellikle tomruk ev için çok yüksek olduğunu gördüm. Ama tomevder uluslararası tomruk ev inşa derneğinin sayfasına denk geldim baya umutlanmıştım ancak derneğe ulaşamıyorum. Betonarme parasına yapılacağını bilsem yine ahşap ev yapmayı tercih ederim. Önümde daha 3-4 yıllık bir zaman var kısmet artık

Yerden ısıtma hakkında bazen olumsuz yorumlar yapıldığını görüyorum. Sağlık için uygun olmadığı, üzerine parke döşendiğinde sıkıntı olduğu falan söyleniyor. Sağlık açısından söylenenlerin doğru olduğunu düşünmüyorum ama parke konusunda sorun yaşanır mı. Yerden ısıtma üzerine seramik mi parke mi döşenmeli, bununla ilgili çoğunluğu seramik olmalı diyor. Siz nasıl yaptınız. Şuana kadar sorunla karşılaştınız mı.

topraksu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön