View Single Post
Eski 17-02-2021, 09:18   #57
ancestral
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yardimcierhan Mesajı Göster
Sevgili ancestral,
O kadar ayrıntılı, kapsamlı ve sistematik yazmışsınız ki, bir süredir yazdıklarınızı okudum ve epeyce düşündüm. Ne yazık ki çok kolaylıkla hallolacak işler hep bir yokuşa sürülüyor ülkemizde. Ama buna rağmen hevesiniz kırılmamış ve tabiri caizse bir adanmışlık göstererek yol almışsınız. Bence çok iyi bir rehber olmuş bu paylaşımlar. İyi ki paylaştınız. Son dönemde sosyal medya, ''doğaya dönüş - öze dönüş'' konusunu çok empoze eder oldu. Ama işler uzaktan görüldüğü kadar kolay değilin bir örneği bu başlık ve paylaşımlar. Gerçekten tabiatın içinde yaşamak, doğaya dönmek işte böyle bir mücadeleci ruh gerektiriyor. Bunu doğanın içerisinde ayakta kalmak - hayatta kalmak metaforu üzerinden bile okuyabiliriz. Çok teşekkür ederim paylaşım için. En içten sevgilerimle : ' )
Teşekkür ederiz.

Doğaya dönmenin ne kadar mücadele gerektirdiğini Muğla çevresinde dün geceyi yaşayanlar bir kez daha anlamıştır. İş YouTube videoları ve benim burada paylaştığım gibi sütliman ilerlemiyor. Dün gece 04:30'da uyudum. Uyudum demeyeyim gerçi, koltukta sızmışım artık. Fırtına var, hava-2, hissedilen -10. Sabah komşular sağolsunlar gece sesleri duymuşlar ona geldiler öyle uyandım. Zayiat çok mu diye merak etmişler. Söylediklerine göre 10 senedir böyle bir anda çıkan bu şiddette rüzgar olmamış.

Bir komşunun ev çatısı komple uçtu, bir diğerinin hayvan damı yıkıldı, 2 inek yaralanmış. Bunlar çevrede gördüklerim.

Bizim kümes çatısının yaklaşık 5 panellik kısmı uçtu. Gece 3'te onu bağladım yerine. Hayvanlarda bir problem olmadı. Meteoroloji 70-90km sabit, 100km anlık gösteriyordu ama bizim cihazlara bakılırsa 125km/s rüzgar vardı.

125km/s rüzgar demek 1 metrekare çatı alanında yaklaşık 55kg emme kuvveti demek. Yani rüzgar alttan vuruyor, üstte çatıyı 55 kiloya eş değer kuvvetle yukarı itecek bir vakum oluşuyor. Uçma denen şey bu. Ev, ahır kümes farketmez metrekare başına 55 kilo yük sağlayamazsanız bizde olduğu gibi yüksüz kısım uçabiliyor. Ya ağırlık koyacaksınız ya da bu çekme kuvvetine dayanacak miktarda vida atacaksınız. Bizim örnekte uçan alan yaklaşık 20m2, yani bu şiddette rüzgar 1000kg çekme kuvveti uyguluyor çatının bu kısmına. Toplam çatı çekme yükü bu şiddette rüzgarda 3000 kiloyu aşıyor. Hiç azımsanacak bir rakam değil. Düşünün 4 boy profili ortadan kırmış, çatının ortasından panelleri havaya kaldırmış. Sağ sol sabit, ortası uçuyor.

3-4 boy baya etlice 40x40 profil kırıldı, sanırım 1-2 levha trapezde hasar var ama kullanılır tekrar. Problemi de sabah buldum. Uçan kısımda birkaç vida az atmışım, ondan kaynaklanıyor. Bir kısmını buradan edindiğim tohumlar çimlenme için seradaydı, viyoller sabit olmasına rağmen bazılarını kaldırmış rüzgar. 2 viyol nane 2 viyol soğan ve 1 viyol tere kaybettik. Yerden çıkanları toplarız artık.

Zararımız 4 viyol sebze ve 4 boy profil buna da şükür diyoruz. Bize de ders oldu. Bugünüm tamiratla geçecek, vakit kalırsa yan komşuya yardıma gideceğim.

Doğanın muazzam, akıl almaz bir gücü var. Bu gücü kontrol etmeye çalışmak, daha doğrusu onunla savaşmak değil onunla beraber çalışmak gerekiyor. Rüzgarı getiren doğa yer çekimini de sağlıyor, birine karşı diğerini kullanmak lazım.

ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön