Orijinal Mesaj Sahibi ali ekber
Sayın Pumpking yukarıdaki mesajınıza cevaben yazıyorum. Ben ardıç tohumlarına yaptığım işlemleri yukarıda kısaca özetlemeye çalıştım. Öncelikle tohum alma zamanı, tohum seçiminde uygulanacak incelikler, tohumlara yapılacak işlemler, tohumların ekim zamanı, tohumların dinlenmesi, tohumların yeşerdikten sonra koruma tedbirleri hakkında kendi tecrübelerimi anlatmaya çalıştım. Bu anlattıklarım benim tecrübelerimden ibaret. Anlattıklarımı siz tohumdan ardıç yetiştirmek isteyen meraklılar daha doğru uygulamalarla geliştirebilirsiniz. Ben tecrübelerim saklı, gizli kalmasın tohumdan fide yetiştirmeye meraklı kişilerle paylaşmak istedim. Sizin sorularınıza gelince ben tohumları oturduğum sitenin bahçesinde uygun ortamlar hazırlayarak ektim. Yani tohumları açık alanda ektim, bence tohumların kışın yağışlardan yararlanması gerekiyor. Tohumların soğuklanma ihtiyacı var. Tohumların sıcağa, soğuğa, neme, ıslanmaya, kurumaya, güneşe, gölgeye yani tabiatın tüm etmenlerine ihtiyacı var. Bu etmenler yerli yerinde tohumlara hissettirilmelidir. Ben bu etmenleri tohumlara hissettirebilmek için açık alanda, bahçede ekerek uygun ortamlar hazırlamaya çalıştım. Tohumları saksıya ekersek, yeşeren fideleri bir yerden bir yere taşıma işlemi daha kolay oluyor. Tohumları saksıya ekerken sık ekim yapılmasa iyi olur, yani saksı başına en fazla 3-5 tohumdan fazla ekilmemelidir. Tohumlar ilk yeşerdiğinde (Mart, Nisan, Mayıs aylarında) fazla yağışlara karşı oldukça duyarlılar. Yani ilkbahar yağışlarının fazla olması halinde tohumlar çökerten hastalığına yakalanarak çürüyebiliyorlar. Bu yağışlardan koruyabilmek için gölgelikten bulunan ardıç fidelerini, saksıları sarsmadan, topraklarını dökmeden "güneşli bir yere" taşımalıyız. Mayıs ayından sonra havalar oldukça ısınmaya başladığından 30 derece sıcaklığın üzerinde ardıç fideleri güneşin ışınlarından zarar görerek yanmalar oluşabiliyor ve fidelerin rengi canlılığını kaybedebiliyor, fidelerin yanması sonucunda fideleri kaybedebiliyoruz. Bu kayıpları önlemek için fidelerin gölgelenmesi gerekiyor. Ben fideleri yaz aylarında güneş yanıklarından koruyabilmek için ağaçların gölgeliklerine taşıyarak önlem alıyorum. Genç fideler doğrudan güneşli ortama alınmamalı gölgeleme tedbirleri alınmalıdır. Böylece fidelerin güneş yanığından ölmelerinin önüne geçmeye çalışıyorum. Fidelerin saksılara sık ekilmemesi gerekiyor. Yukarda da belirttiğim gibi ekim yapılacak saksı sayısını fazla tutup, saksı başına 3-5 tohum ekersek, fidelerin ayrılması işleminde kayıpların önüne geçilebilir. Çünkü fideleri saksıdan şaşırtmaya alırken fide kayıpları olabiliyor. Yani fidelere hassas davranmak ve özen göstermek gerekiyor. Elimizden geldikçe fideleri bulunduğu saksıdan ve bulunduğu yerden fazla oynatmamalıyız, bir yerden bir yere taşıma işlemi yapmamalıyız, fideleri bulunduğu saksıdan ekili bulunduğu yerden söküp başka bir yere dikmemeliyiz. Fideler bulunduğu yerde 2 sene kadar kaldıktan sonra bir yerden başka bir yere saksı içerisinde taşınabilir. Fidelerin başka bir yere dikilmesi için en uygun zaman fazla yağışlı olmayan açık bir havada Kasım, Aralık aylarında başka bir yere dikilebilir. Fideleri saksı içerisinde topraklı olarak başka yere taşıyıp toprağından ayrıştırmadan, toprağı ile birlikte, fidelerin köküne zarar vermeden saksıdan ayrıştırıp dikmeliyiz.
|