View Single Post
Eski 25-01-2021, 23:18   #41
Asoo
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çanakkaleli Mesajı Göster
1 Gezen tavuk organik değildir. Yumurta yemi adıyla verilen yemler tamamen GDOlu soya ve mısırdan imal edilir. Mineral ve vitamin olarak kullanılan kimyasallara girmiyorum bile.
İnternet ortamında gözlemlediğim gezen tavukçuların bir kısmı "Tavukları salmayın, yumurta verimi düşer." diyor. Yani gezen tavukların bir kısmı gezmiyor.

Ben bir süre tavukları kapalı tutmak zorunda kaldım. Bu dönemde yem tüketimini ölçtüm. Sonra bol yeşillikli bir araziye salarak yine yem tüketimine baktım. Yem tüketimi %40 azaldı.

Bu durumda fabrika yemi bile verilse, eğer gezen tavuklar gezdiriliyorsa, %40 tam doğal beslenme söz konusu olduğunu varsayabiliriz.

Kafes tavukçuluğuna göre kısmen daha iyi gibi görünüyor.

Ama gezen tavuk yumurtasının asıl sıkıntısı hastalıklarla mücadelede kullanılan ilaçlar. Kafes sisteminde devamlı düşük seviye ilaç kullanıldığından düşük seviyede kalıntılı yumurta üretiliyor. Gezen tavukta hastalık başlayınca yüksek dozda ilaç kullanılıyor.

Bir kez antibiyotik kullandım. Veteriner yumurtaları tüketip tüketmememiz hakkında bilgilendirme dahi yapmadı. Sonradan telefonla sorduğumda 10 gün tüketmeyin dedi.

Dört gün ilaç, 10 gün arınma süresi. Evde 100 civarı ilaçlı yumurta birikti. Yumurtalara bakarken, ticari üretim yapan üreticileri düşündüm. Günde 500 yumurta alan bir işletmede, 14 günde 7000 yumurta eder.

Ahlaki çöküntü yaşayan toplumumuzda 7000 yumurtayı kaç kişi atar?

Gezen tavuğun tavuğun tek artısı sanırım nispeten hayvan refahının yüksek olması.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön