View Single Post
Eski 23-01-2021, 05:10   #11
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Aslında hobi bahçesine veya insanların imkanları ölçüsünde bir toprak parçası edinip bunu istediği gibi ekip biçmesine karşı olan yok sanırım; hele ki böyle bir forumda... Ancak buradaki sorun; otoritenin boş bıraktığı bir alanda bazı uyanık girişimcilerin ihtiyacı fark edip tarım arazilerini usül dışına çıkarak ve olması gerekenden çok yüksek fiyatlarla küçük parçalar halinde satması. Böylece tarlanın tamamını almaya güç yetiremeyen vatandaş o tarlanın çok küçük bir kısmına sahip oluyor ancak birim fiyat bazında bakıldığında aslında çok yüksek bir fiyat ödemiş oluyor. Şimdi burada alan memnun satan memnun gibi gözüküyor ama olaya biraz daha geniş açıdan bakıldığında ülkenin tarımsal üretimine katkıda bulunması gereken araziler bu şekilde bölünüp parçalanarak keyfi üretime geçiyor ve hatta hobicilerin bir kısmı hevesini aldıktan sonra sıkılıyor ve o toprak parçası tamamen atıl kalmış oluyor. İşte bu noktada otoritenin aklı başına geliyor ve bir düzenleme yapma ihtiyacı hissediyor; hobi bahçelerini yıkacağım ve bu alanları tekrar tarımsal üretime kazandıracağım diyor. Ancak bana göre asıl paradoks burada başlıyor: hangi tarımsal üretim? Şimdi tarla sahibi gerçekten de tarımsal üretim yapabilse ve para kazanabilse tarlasını hobi bahçesi yapılmak üzere elden çıkarır mı?

Konuyla ilgili haber özeti: "Tarım arazilerini satan ve pazarlayanlara hapis ile idari para cezası getiriliyor. Buna göre, tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp fiili taksim yapılmasıyla üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tarım arazilerinde plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde valilikçe resen tespit yaptırılarak sorumlulara 1.000 liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.

Hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen 1 ay içinde belediye veya il özel idarelerince yıkılmayan yapılar, yıkım masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı’nca karşılanmak üzere bakanlık tarafından yıkılabilecek veya yıktırılabilecek.

Yıkım masrafları yüzde 100 fazlası ile ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilecek.
"

Konuyla ilgili daha detaylı bir haber linki: https://www.trthaber.com/haber/turki...ak-520594.html

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön