View Single Post
Eski 22-01-2021, 11:11   #8
guneydefne
Ağaçsever
 
guneydefne's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2020
Şehir: Bursa
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi belgi.info Mesajı Göster
Sayın guneydefne , sanırım konuyu anlayamamışsınız.
Konu sahipsiz , yıkık , atıl duran ; imarlı ,tadil edilebilecek ,tatil ,eğlence ,yazlık türü evler **** arsa alanı kullanıp idame ettirilecek evler için geçerli.
Hali hazırda tonlarca para emek yanlış bir şekilde imar yasağı olmasına rağmen hobi evlerine aktı. Sonunda bu hobi evleri yıkılacak **** sulh yolu ile daha fazla para harcanarak çözüme gidilecek. Bu gidişat ile köyler , kültürü ve üretimi yok olacak. Ayda 10-30 gün gelinip tonlarca su elektrik harcanan saçma hobi bahçeleri devam edecek.

Bu tür evleri adam etmek çok pahalı zahmetli dahası yıllık bakımları bile pahalı bu konuda haklısınız. Bende bu tür babaanne anneanne evlerinde çok kaldım. kışın bir oda 30 derece diğer oda -15 derece olur habire hasta olurduk. Bu evlerin sıvasını da çokca yaptım.
Gözden kaçan konu, bu evlerde artık kışları kalmak zorunda değiliz. Zaten imkanı olan yaşlılar bile direk kaloriferli evde kışlayıp yaza dönüyorlar **** gündüz çalışıp akşam kışlık iyi izolasyonlu evlerde kalıyorlar.
Eski evleri yeni ev gibi tadil etmek de başlı başına yanlış.

Kırsalda imarsız yerlerde alınan kıraç arazilere imarsız yapı inşa edip buralara su bulmaya çalışmak elektrik getirip villamsı evler yapmak akıl dışı bir yaklaşım.
Köyler ; suların , çeşmelerin olduğu , vadilerin ,yamaçların vadilerin olduğu korunaklıca alanlarda. Ayrıca bir kültürü ve dayanışması var. İnsanlar her konuda paraya yöneldiği için kırsalda da para konuşuyor malesef. Ayrıca köyler köyde yaşayanlar çok da saf temiz değil .
Konu açmamdaki amaç bakış açısını değiştirmek , hataları görmek .
Bu konuda sınırlı şeyler yapabiliyoruz malesef , bende farkındayım.
Olması gerekeni yazarsak, konuşursak , paylaşır fikir alışverişi yaparsak zamanla olması gereken yasallık ve idareci bakışı da değişecektir.
Evet konuyu kesinlikle anlayamamışım,hatta hala anlayamıyorum.Sahipsiz,atıl,imarlı ev ne demek önce onu anlamadım.Böyle evlere bir tek örnek verebilir misiniz ? Hadi böyle yerler var , tabi birde köy içinde olacak ...buradaki evleri oturacak hale getireceğiz ama çokta masraf yapmayacağız tarihi dokusunu ve estetiğini bozmadan neden kaliteli bir iş yapmayalım,zaten zenginiz iki evimiz var...burada yazın diğer evimizde de kışın kalacağız.Maşallah
Hem köylerin bir kültürü,dayanışması olduğunu söylüyor hemde artık köylerde bu tarz iyi niyetli insanların azaldığını söylüyorsunuz,amaç ne o zaman....
Hobi bahçelerine ya da dağın başında tabir ettiğiniz evlere yaklaşımınızsa çok daha farklı.İmarsız evlere karşı olmakla birlikte imar adı altında alınan çok yüksek paralara da karşıyım.Kimse keyfinden riske girip imarsız ev yapıp korkuyla yaşamak istemez.Mesela bulunduğumuz köyde bir tek imarlı ev yok hepsi imar aflarıyla zamanla alınmış yapılar,bu ne şimdi.
Hobi bahçeleri belkide bu ülkenin tek yeşil ümidi...buralardaki insanlar diktikleri her ağacı çocukları gibi büyütürler,bir dalı keserken bin kere düşünürler ,kimyasalsız ürün için ne çok uğraşırlar...ve bu bağ onlar ölene kadar kadar sürer ,parayla satılmaz çocuklara mirastır.
Herkes alt yapısı olan,büyük temiz,elektrik su sorunu olmayan bahçeli evler isteyebilir ama imkanlar buna elvermiyor diyede hayallerimizden vaz mı geçelim.100 kg ürün için çok fazla para,zaman,emek harcanıyor... bunumu hesaplıyorsunuz gerçekten
.Balkonlarında ,bodrum katının tek ışık alan pencerelerinde çiçek yetiştirmeye çalışan insanlara ne diyelim ,ya da evi olmadan tekne,motorsiklet hayali olanlara,yıllarca okuduktan sonra her şeyi bırakıp dağın başında yaşayanları...
Bakış açısını değiştirmekten bahsederken bu bakış açılarınıda göz ardı etmemeniz dileğiyle...


Düzenleyen guneydefne : 22-01-2021 saat 20:25 Neden: İlave yazı
guneydefne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön