View Single Post
Eski 07-10-2007, 17:42   #9
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Mehtap Gürbüz’ün yatırma tekniği tavsiyesi:Penelophe'nin sorununu çözdük gibi, bu arada arkadaşların bu son tarif ettiğim yatırma işlemi ile; örneğin 5 adet gözü olan bir çeliğiniz varsa, 5 adet köklü fideniz olur, diğer şekilde ise 2 adet elde edersiniz.
Bu şekilde yapılmasında en önemli şart sulama ve spreylemedir. Torf kurumayacak, yapraklar nemlendirilecek hatta torfuda spreyleyebilirsiniz.


Soru: (İremsıla)
Arkadaşlar geçen hafta pazar dönüşü yaklaşık 2 metre boyunda,mum çiçeğini atılmış olarak buldum.hemen saksıya ektim fakat,epey yıpranmıştı.yapraklar şu anda su kaybediyor,ne yapabilirim
Kırılan dallarından 8,10 adet çelik elde ettim.


Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Eğer çok hırpalanmışsa kökten yukarı 25-30 cm kesin hepsini, üst kısımdakileri çelik yapın köklendirin. Köklü kısımı biraz fazla gömün ve bol sulayın, gölge bir yere alın düzelir umarım.



Soru: (Nevsune)
Geçen gün bir kaza sonucu mum çiçeğim düştü ve saksısı alttan kırıldı. Tomurcukların olduğu dal zarar gördü, kesmek zorunda kaldım. Kendi nazarımı değdirdim kraliçeme Şimdi benim saksıyı değiştirmem gerek. Korkumdan elleyemiyorum. Ne diyorsunuz, ne yapayım?

O kırılan uzamış dalı kesip kesip toprağa daldırdım. Birşey çıkar mı bilmiyorum ama deneyeyim dedim.

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Sayın Nevsune, saksı madem kırılmış, bir iki boy büyük saksıya (yanlarına toprak konabilecek kadar) aktarabilirsiniz. Merak etmeyin herşey iyi gidecek. Ucunun kopmasına söylenecek tek şey şimdi bir değilde iki, üç, beş,...uç yapabilir; ****** bu sarsıntıyı atlatıp kendine geldiğinde. Bol su verin, yapraklarına da bol ve sık sprey (çiğ düşmüş gibi) uygulayın.

Soru: (Sevilay)
Ben köklenen ve köklenmesinden umudumu kestiğim(sabırsız olduğum için)tüm çeliklerimi diktim.

Sizin yolladığınız canım mum çiçeğime sizin de onayınızla haftada bir bardak,hatta şimdilerde toprak nemli kaldığı için 10 günde bir bardak su veriyorum.

Gün içinde zaman zaman da fıs fıs yapıyorum.

Diktiğim çeliklere bardak ölçüsüyle(mesela 1/2 bardak)ne ölçüde ve ne sıklıkta su vermeliyim?

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Toprağa dikmenizin sorun yaratacağını düşünmüyorum. Toprağın nemini dengele mek bardak usulü ile zor olur,bunun yerine yağmurlama ıslatarak suya doyurmanız daha iyi olur.Su fazlası akıp giderken toprak suya doyar.Bunu toprak fazla kurumadan tekrarlarsınız. Su spreyleme sık sık yapabilirsiniz, ama dikkat üst toprağın nemini sprey öncesi kontrol edinki toprak nem dengenizi şaşırtmasın. (direk yaprağa sıkın.)
veeee artık çiçekleri biraz kendi hallerine bırakın, sizi şaşırtsınlar.


Soru: (Sevilay)
Mehtap hanım,çok teşekkür ederim ancak ben yağmurlama ne demek bilmiyorum.Belki de yaptığım bir şey de adını bilmiyorum.

Bir de fıs fıs yaparken üst toprak nemini neden kontrol ediyoruz?Çok nemli bir topraksa yapmayalım mı?Zira spreylemede su bulut gibi,sis gibi tüm saksı yüzeyine iniyor.

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Yağmurlama sulama; genelde bahçelerde kullanılan ibrik benzeri uç kısmı süzgeç gibi delikli sulama kapları vardır, plastiklerde var onlarla sularsanız yağmurlama olur.
Spreylemeyi yalnız yaprağa bir kere yapın yeter uçuşan kısımdan bir şey olmaz. Saksıları ne çamur yapın nede kurutun dikkat etmeniz gereken bu.

İlkin’in Gözlemleri:Az önce bir müşterimin evine gittim ölçü almaya ve çok büyük bir sürprizle karşılaştım evinde mum çiçeği vardı. Hem de yaz kış balkonda duruyor. Üzerindeki çiçekler muhteşemdi. Kopartıp bana verdi bir demet, o kadar kopartmayın dememe rağmen hem de. Hayatımda ilk defa bir mum çiçeğinin çiçeğini görüyorum. Nasıl mutlu oldum anlatamam.

Bir de yeni bir şey öğrendim. Kendisi hiç çelik almıyormuş. Uzayan sürgünleri çoğaltmak istediği yerden göz bölümünden toprağa batırıyormuş. (Uzayan sürgün yeri toprağa girmeyecek ama) Üzerine toprak ekleyip bol bol suluyormuş. Bu da güzel bir bilgi oldu bana. Garanti çoğaltma gibi geldi.

Hoyadağ:
İlkin hanım, sanırım bahsettiğiniz durum "adi daldırma" metoduna uygun. Burada Mine hanımın hazırlamış olduğu daldırma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Dalın yere uzatılamadığı durumlarda benzer şekilde garantili bir yöntem olan "hava daldırması" da yapılabilir diye düşünüyorum

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön