View Single Post
Eski 07-10-2007, 17:32   #6
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Sapudeaure’nin problemli Mum Çiçeği:Arkadaşlar,beni kanser eden çiçeğim konusunda bir yorumda bulunsanız.Dikildiğinden beri bir tek yaprak vermedi.
Ama daha önceki 2 acı tecrübeden sonra(birini güneşte yaktım,biri taşınırken )hırsımdam dolayı çok uzun bir çelik almıştım.Bu siteyle tanışmamıştım.Şu anda saksı yarım toprak.Üzerine gübre falan ilave etsem faydası olurmu.Canımın sıkıntısından 5 çelik daha ektim.
Galiba sevgili Sempe'nin dediği gibi yeşil parmak hikayesi.



Cezzar:
Sayin sapudeaure;
Biraz ayrintili bilgi verseniz?
Ne zaman diktiniz, nerede duruyor gunes aliyor mu, nasil sulama yapiyorsunuz vb....? Ayrica konu basligindaki bilgileri okudunuz mu? Hangi tavsiyeleri uyguladiniz da olmadi? vb vb..

Sapudeaure:
Konu başlığındaki tüm bilgileri aşağı yukarı okudum.Daha önce bildiklerim vardı.Yerin sık değişmemesi,az sulanması,yeni sürgünlerin elile temasatan kaçınılması.Ama siteyle tanıştıktan sonra gerçekten bu konudaki profosyonel insanların bilgilerinide okudum.
Salonumda balkon çıkış kapısı ve pencere arası yerde yani çok ışıklı ama direk güneş almayan yerde duruyor.Toprağı alelade tarla toprağı.Dar yer hikayesinden dolayı özellikle saksıyı tümden doldurmamıştım.Bahar başlangıcında FeSo4(Demir Sülfat) ilave etmiştim.Tüm çiçeklerime yaparım.Arada azot ve fosfor ihtiva eden yaprak gübrelerinden spreylerim.2006 eylülünde falan ekmiştim.Tarih 1 ay hata yapabilir

Cezzar:
Yani hic bir eksiği yok desenize. Haklıymışsınız strese girmede yani . Peki ne kadar zamandır bu halde? Bahar başlangıcından söz ettiğinize göre, en azından 6 aydır hiç kıpırdamıyor yani?
Şimdi belki çok saçma bir yorum olacak amma, acaba ip mi istiyor diyesim geldi.

Sapudeaure:
Aslında teşhisiniz doğru olabilir.Mehtap Hanımın uyarısından sonra ip bağladım.Ama iple daha yeni bağladım.Acaba ipsizlik bu kadar etkilermi


Hoyadağ:
Böyle konuları uzmanlarımıza bırakayım diyorum ama dayanamıyorum. Bana kalırsa iple pek ilgili değil. Bitki hiç sürgün vermiyorsa başka birşeyler olmalı, kökler ne durumda acaba? Tamamen tarla toprağı demiştin sanırım, belki de o kadar sıkışık toprakta kök yaymakta zorlanıyordur. Biraz torf fena olmazdı hani.

Mehtap Gürbüz:
Çiçeğin bulunduğu yer doğru, ip bağlamış olmanız da güzel, ancak saksının toprağı çok az, resimde görünen toprak bulaşmış yere kadar doldurun (oturma payınıda düşünün) toprağın içinde kalacak yaprakları kesin ve sulayın yeni toprak bitki ile bütünleşsin.
Çiçek iki kapı arasında ise hava cereyanında kalıyorsa tedbir alın.


İlkin’in köklendirme denemesi:
Geçen 4 tane çelik aldım mum çiçeğimden. Ardından oksijenli su ile yıkadım çeliklerin kesilen yerini. Sonra hepsini mavi renk bir bardağa aldım. İçine dinlenmiş çeşme suyu koydum sonra da 3-4 damla oksijenli su damlattım. 4. günde çelikler kök vermeye başladı. Aradan 10 gün geçti sanırım ve dün akşam da hepsini vereceğim kişiler için saksıladım


Soru: (Hakan Kınacı)
Bu arada kafama takılan konu var; Siz diyorsunuz ki "oksijenli suya koyun hemen köklenir." ama bu konuyu forumda okadar çok aramasını yaptım ki son olarak Mine Pakkaner'e danıştım.
Aldığım bilgiler doğrultusunda yanlış bilmiyorsam oksijenlisu sadece dezenfekte amaçlı kullanılır deniyor.
işte tam burda ikileme düşüyorum;
Aceba köklendirilecek yeri oksijenlisu ile yıkayıp suyamı bırakıyoruz yoksa oksijenlisuyu belirli bir oranda sulandırarak yaprağı bu sudamı bekletiyoruz?


Cevap: (İlkin):
Büyük ihtimal oksijenli suyun mikropları öldürdüğünü ve bu şekilde çiçeğe yardım edip köklendirdiğini düşünüyorum.

Cevap: (Hoyadağ)
Oksijenli suyun sadece dezenfektan görevi gördüğünü söylemek haksızlık olur diye düşünüyorum. Bitki için aktivatör görevi de gördüğünü belirtmişti Mine hanım. Maksadımıza binaen soru ve cevabı biraz kısaltarak aynen buraya alıyorum:

Arkasaray'ın Sorusu:
Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Mine Hanım'ın Cevabı:
Oksijenli su aktivatör olarak da çalışıyor. Ancak her sulamada vermeyin.İlk birkaç sulamadan sonra her 3 sulamada bir tekrarlayın.


Yorum: (Sevilay)
Bu durumda çeliklerimin daha suda iken aynı zamanda hem kök,hem sürgün vermesi muhtemelen bu yüzdendir.


Soru: (Melek Koç)
Mum çiçeklerinin yapraklarının üzerindeki beyaz lekeler bitkinin doğal özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Bilgi verebilirseniz çok mennun olurum.

Cevap: (Penelophe)
Bitkinin doğal özelliği. Bildiğime göre üzerindeki beyaz lekeler yüzünden 'mum çiçeği'
deniliyor.

Cevap: (Cezzar)
Benim bildiğim çiçeklerinin sert ve dokunduğunda muma dokunmuş hissi veren yapısı yüzünden ismi mum çiçeği...

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Ek olarak; çiçek tomurcuklarının mum'a batırılmış gibi olmasından mum çiçeği denilmiştir.


Soru: (Denizakvaryumu)
Mehtap Hanım siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Biz mum çiçeklerini köklendirirken hiç bir şey kullanmıyoruz,çeliği hazırlayıp perlit, torf veya hazır harç'a dikiyor ve seraya koyuyoruz hiç sorun olmuyor. Aslında bu çiçek güzelliğine rağmen tam amatörler için yaratılmış sanki.
Önemli bir konuda çelik hazırlamak; bir çelikte bir altta birde üstte göz olmalı, alt gözün tüm yaprakları kesilir ve gözün altından 5 mm sap bırakılır kesilir, üst göz ise tek yaprak bırakılır çelik boyunun yarısı kadar gömülerek dikilir.
Forumda gördüğüm kadarıyla çelikleri tek gözle yapıyor ve zorlanıyorlar çelğin üstünde de bir kaç yaprakla birlikte dikiyorlar, bu bitkiyi yoruyor kendinimi beslesin kökmü versin üstelik birde sürgün vermesi bekleniyor.

Soru: (Hakan Kınacı)
Sn.Mehtap Gürbüz,
Çelik hazırlama işini resimlerle destekleseydiniz çok daha bilgilendirici olurdu. Hiç değilse çelik almak için yanlış bir yerleri kesipde çiçeği mahvetmeyelim

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön