View Single Post
Eski 07-10-2007, 17:21   #4
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Penelophe’nin sorunlu mum çiçeği çeliği:
Bu çeliği 2,5-3 ay önce Papatyam göndermişti bana.
Hemen köklendi suda, ben de diktim toprağa ama cansızlaştı, minicik yeşil patlama noktası vardı üzerinde 2 tane ama toprağa ekince onlarda karardı.
Çaresiz çıkardım topraktan, sapını biraz daha kesip suya koydum.
1,5 aydır felan suda ve 2 hafta önce minik yeşeren patlama noktası gördüm 2 tane ve bu noktalardan birisi 5 gün içinde bir yaprak oluşturdu.

Bu ilginç çeliğimi tekrar toprağa dikersem yeni çıkan yaprağın kurumasından endişeliyim.
Suda dursa da özü toprakta durmak olduğu için, kararsızım, yardımlarınızı bekliyorum?

İlkin:
Penelophe belki köklenen çeliğin ektiğin toprağı sevmedi.

Saksı harcı hazırlamayı hatırlayalım:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız

Lerdemir’in Penelophe’ye tavsiyesi:
Mine Hn beni uyararak aynen şöyle söylemişti:

"Eğer bu çelikler biraz daha uzun süre ışık görse kökler fotosentez yapmaya başlar ve yeşerir, fonksiyonlarını kaybederdi. Levent Bey'in çelikleri acil olarak toprağa geçirilmeli yoksa kökler daha fazla büyür ve dikim sırasında kırılır, yaralanır."

Senin bardaktaki huysuzun da köklerinin çok uzamış olduğunu gördüm.

Dolayısı ile aynı durum senin için de geçerli olacağından çeliğini İlkin'in de az önce belirttiği nitelikte bir saksı harcına tez vakitte dikkatlice alman gerekir Mine Hn'dan öğrendiğim kadarı ile...

Sevilay’ın önerisi:
Penelophe,ben Mucip beyin yolladığı mum çiçeğinden çelik aldığımda Mucip bey bana''Bahçe toprağının bir sakıncası yok'' demişti.

Ben de bahçe toprağı ve kompost karışımına diktim çelikleri.Ancak çok sert oldu.Öyle ki,suya ihtiyacı var mı anlamak için parmağımı batıramıyordum bile.

Sonra hatırladım ki Mucip bey bahçe toprağının sakıncası yok dedi ama içine dere kumu ve biraz perlit de karıştır dedi.

Ben de dün onları topraktan sarsmadan çıkardım,sevgili Hafize hanımın tavsiyesi ile bahçe toprağı,kompost karışımına biraz torf,bir yemek kaşığı da perlit ekledim.(perliti de bu hafta sonu bulmuştum)

Şimdi toprak daha yumuşak.Ama saksı harcı tamamen sitedeki tavsiyelerin ortak karışımı oldu.


Hoyadağ’ın tavsiyesi:
Ben saksı toprağı hazırlarken bir ölçü torf, bir ölçü bahçe toprağı, aldığı kadar da perlit kullanmak istedim. Ancak baktım ki bizim bahçenin toprağında iş yok, ben de Çamlıca fidanlığından humuslu toprak alıp onu kullandım bahçe toprağı yerine. Humuslu toprağın içeriği şöyle:

Toplam organik madde :%40
Toplam (humik+fulvik) asit : %40
Maksimum nem :%25
pH : 5-7

Aşağıdaki fotoğraftada görebileceğin üzere içeriğinde Leonardit var. Öğrenebildiğim kadarıyla humik ve fulvik asitler bitkiye hiç zarar vermiyor ve gelişimine çok büyük katkı sağlıyor. Ben şu anda hiç gübre vermediğim halde gelişimlerinden gayet memnunum. Daha ayrıntılı bilgi forumda var ama biraz arama yapmam gerekir sanırım. Hafize hanım bu konuda oldukça bilgi sahibi, bir hatam varsa düzeltecektir eminim.

Sözün özü, bahçe toprağı yerine gerektiği oranda humuslu toprak kullan bence,

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Mum çeliğiniz iyi görünüyor, yeni yaprak verdiğine göre artık toprak ister. Toprağa dikerken yeni yaprak yüzü yatay şekilde, ana dal eğimli olarak dikerseniz iyi olur. Dikim öncesi eski yaprakları kesip azaltarak yeni oluşan zayıf köklerin çalışma gücünü yeni çıkan yaprağa yönlendirmelisiniz. Toprak seviyesi yeniyaprak çıkış noktasını örtmeyecek şekilde olmalıdır. Dikimi bardağınız boyutlarında bir saksıya mümkün olğunca ince, taneciksiz toprak karışımıyla yapıp bol sulama ile toprağı iyice oturtmalısınız. Bu küçük saksıyı eski yerine (köklendirme bardağınızın durduğu yer) koyup bitkinin sarsıntıyı hafif atlatmasına yardımcı olun, suyunu da devamlı kontrol edin. Herşey yolunda giderse sürgün ucunun uzamaya başladığını farkediverirsiniz; ama saksı değiştirmeye sakın acele etmeyin, kök uçları saksı altından görünür hale geldiğinde gerçek saksısına korkmadan aktarabilirsiniz.

Mehtap hanımın humus tarifi:
Toprak solucanları toprak yer.Aslında toprak solucanın sindirim sisteminden geçerken solucana besin verir. Solucanda ona birşeyler verir.Yolculuk bittiğinde onun adı humus olmuştur. Toprak solucandan, solucan topraktan ayrı olamaz. Topraklarınızda solucan yaşatabiliyorsanız toprağınız sağlıklı demektir, solucanın humik asit katkısı ile bitkinizde daha sağlıklı olacaktır.Bir deneyin.( Endüstriyel baz da humus üretimi solucan çiftliklerinde yapılıyor.Bir örnek paket resmini Sayın Hoyadag yayınlamış.)


Mine hanımın yaprak çeliği ile ilgili öğretisi:
Mum çiçeklerinde yaprak çelikleri köklenmekte ancak düzgün bir gelişim gösterememekteler. Bu yüzden en az bir göz ve bir çift yaprak içeren dal çelikleri almanız daha doğru olacaktır. En uygunu 3 gözlü çeliklerdir.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön