Konu: Dendrobium
View Single Post
Eski 04-01-2021, 20:37   #242
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Hepinize merhaba,

Oncelikle herkesin yeni yilini kutlarim. Daha cok phalaenopsislerle ilgilenen ben gecen sene Ingilter'deki yuksek lisansimda bir dendrobium edinmistim. Pandemi sebebiyle Mart 2020'de yurttan ayrilmis ve Turkiye'ye geridonus yapmistim. Bu sebepten Temmuz sonuna kadar dendrobium yurt odasinda kalmisti.

Sans eseri yurt esyalarimi toplamak icin Temmuz sonunda dondugumde farkettim ki dendrobium yasiyor. Temmuz sonundan bugune kadar da bir iyi bir kotu oldu ve ben umudu kesmistim. Ancak hala yasam savasi verdigini gorunce sizlerden destek istemeye karar verdim. Onerileriniz var midir ? Odada siklikla buhar makinesi calisiyor. Yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.
Saksının drenaj deliği var mı? Eğer yoksa, saksıyı değiştirin ve delikli bir saksıya alın. Gübreleyin. Bitki, azotlu gübreyi kullanmak için molibden katalizine ihtiyaç duyar. Bu nedenle moibden içerikli bir orkide gübresi kullanın (Vilmorin olabilir mesela). Gübreyi uygulamadan önce saksı harcı içerisinden 2-3litre memba suyu geçirin (su florür içerMEmelidir, orkide için zehirli bir elementtir, şişe üzerindeki analiz raporuna bakın). Hemen sonrasında, hazırladığınız gübreyi saksıya uygulayın. Yaz aylarında 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Dendrobium orkidesini çok fazla ışık alan bir yere yerleştirin (doğrudan güneş almasın, yanabilir). Dendrobium orkidesinde fotosentetik elastikiyet denilen bir durum söz konusu. Eğer bitki çok aşırı bir ışıklanma ile karşı karşıyor ise, fotosentez şeklini krassula asit metabilizması (CAM) türünden C3 metabolizmasına çevirebiliyor. C3 metabolizması krassula(CAM) metabolizmasına göre çok daha verimli bir metabolizma, dolayısıyla bitki daha hızlı toparlanır. Gelişen sürgünün kök oluşturduğu görülüyor, bu köke her gün memba suyu püskürtün.

Kolay gelsin....

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön