View Single Post
Eski 30-12-2020, 12:13   #14
chntskn06
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-09-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Merhaba,
Bahçeniz hayırlı olsun.
Sulama konusunda birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Ana borular dış kenarlarda yer almalı. Böylece toprak sürülürken ana borular ile uğraşmazsınız. Kışın ana boruları tümü ile boşaltmak amaçlı bir çözümünüz olmalı. (Donma riski) Bu eğim ile sağlanamıyorsa boşaltma musluk veya vanaları ile yapılabilir.
Ağaçların ana borularını sebzelerden ayırmakta yarar var. Ağaç ana borularının vanası genellikle kapalı olur. Sebzeleri daha sık suluyoruz. Sebzelerin sulamasında ise iş karışık oluyor. Ana borudan adalara ayrılan ikincil borular oluşturmak ve bunlardan dağıtım yapmak esneklik sağlar.
İlk yapımda tam istediğinizi elde edemeyebilirsiniz. Yatırımı parça parça yapabilirsiniz. Planlamanız iyi olursa, ilerledikçe geliştirirsiniz. Çizim yapabilmeniz önemli avantaj. Farklı durumları çizip, üzerinde çalışabilirsiniz.
Sebze dikim aralıkları değişir. Aynı adayı değişik bitkiler ile nöbetleşe dikebilirsiniz. 20 cm aralıklı damlama boruları yeterli esnekliği sağlıyor. Damlama debisi düşük olan borular sulama süresini uzatsa da toprağa yayılımı iyileştiriyor.
Bu arada zaman ayarlı otamatik sulama sistemim var, toplamda 6 adet selenoid vanam var. Vanaların bir tanesi leylandileri, iki tanesi çimleri, bir tanesi meyve ağaçlarını ve iki tanesi sebze bahçesini sulayacak şekilde planlandı. Her birinin ana borusu ayrı. Ana borular derine gömülü ve kenarda, tali borular ise toprak üstünde ve kenarda olacak şekilde planlandı. 20-25cm delikli damlamalar kanımca da yeterli olacaktır, yükseltilmiş yatak düşündüğüm için homojen bir sulama olduğunu okudum.
İllaki uygulama sonrası tecrübe kazandıkça şekillenecektir ama minimum toleransla halletmek istiyorum. O yüzden tavsiye ve tecrübelerinizi önemsiyorum.
Fasülye+salatalık+sakız kabak+biber bir vana, domates+patates+marul+karpuz+kavun+kabak+yeşillikl er+lahana+bamya bir vana olacak şekilde birbirinden ayrı planlıyorum. Bu konuda tavsiyeniz var mıdır?
Karık sulamada sulama sıklığıyla ilgili tavsiyelere rastladım ama damlama sulamada gözlem kazanana kadar ne sıklıkta ne kadar süre tavsiye edersiniz sulamada?

chntskn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön