Merhaba geç bir cevap olacak ama bence muz kabuğu vs. direkt toprağa eklemek yani çürümeden eklemek doğru bir yöntem olmayabilir. Zira onun çürümesi ve toprağa karışması için belirli bir zaman gerekiyor. Bu zaman diliminde de çok sinekleniyor vs. Tabii forumdaki dostlar daha iyi bilirler ama ben kompost yaparken en azından azot - karbon dengesini gözeterek belirli bir süre onların tamamen çürüyüp ayrışıp toprağa karışması için zaman gerektiğini gördüm. Tavuk gübresi hiç kullanmadım. Etkileri nedir, nasıldır inanın bilmiyorum. Ancak bence siz daha steril bir toprak, belki bahçe toprağı- torf karışımı kullanıp saksıyı da biraz küçültürseniz çok daha iyi olur. Çünkü saksı büyük oldukça suladıkça su kurumuyor sürekli kökler ıslak kalıyor ve bu durumda da kök çürümesi meydana geliyor. Toparlayacak olursam naçizane önerim;
1. Toprak değişimi (torf +bahçe toprağı karışımı olabilir.)
2. Saksı değişimi (Daha küçük, altı delikli bir saksı.)
3. Filtreli aydınlık bir bölge.
Umarım yardımcı olabilirim. Sevgiler.
Not: Kuruyan yaprakları kesebilirsiniz.
|