View Single Post
Eski 07-10-2007, 01:24   #9
ibrahim37
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Sayın Kalender!
Bende doğadan bir iki tane tohum maksadı ile alarak, doğaya zarar verdiğinizi düşünmüyorum. Aksine insanlar bu bitkileri tanıdıkça daha çok seveceğini ve doğaya daha fazla saygı duyacağını düşünüyorum.

Uygun ortamı sağlayabilirseniz gayet çok iyi yetişeceğini sanıyorum. Çiğdemin bu türü kumsal, kumlu çakıllı, suyu çok iyi geçiren ve içinde bir miktar humus bulunan topraklarda çok iyi gelişebilirler. Toprak kesinlikle gübreli ve çok zengin olmaması gerekir. Bu bitkiler yazın yaz uykusuna (ki bu dönemde kesinlikle sulanmamalı ancak soğanları serin toprak altında olmalı) kışında kış uykusuna yatar.(soğukta ancak donmaması gerekir.)

Herbaryum'un aksine bu bitkilerin de diğer bitkiler gibi çok güzel yetiştirilebileceğini ve insanların bunlardan haz duyacağını sanırım. Öyleki bugün yediğimiz bütün sebze ve meyvaların hepsi vaktiyle birer yabani bitkiydi
bunlar insan eliyle gelişti ve büyüdü. Bu safran içinde geçerlidir. Şu anda safran olarak kullanılan çiğdem (Crocus sativus) doğada bulunmamaktadır. Ve nereden geldiğide bilinmemektedir. Hindistandan İspanyaya kadar uzanan kuşaktaki ülkelerde ticari olarak yetiştirilmektedir. Bu gün doğada bulunan en yakın akrabası Yunanistan'da bulunan Crocus cartwrightianus'tur. Safranın bu türün binlerce sene önce seçilmiş bir formu olduğu düşünülmektedir.

Sizin gördüğünüzünde gerçek bir safran olduğunu sanmıyorum. Eğer resimlerini ilave edebilirseniz tam ismini söyleyebilirim.

Bence doğaya en büyük zararı insanoğlunun tarımsal arazi açma hırsı veriyor.
Böyle giderse gelecekte bu bitkileri ancak suni ortamlarda görebileceğiz. Bende bahçemde bir miktar değişik türlerini yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak şuda bir gerçektirki. Bahçelerde çok değişik türler bir arada yetiştirildiği için zaman içinde melezlenme kaçınılmazdır. Türlerin saflığının korunması neredeyse imkansızdır. Oysa doğada melezlenme sıfır gibidir. Bundan dolayıdırki bu bitkiler varlıklarını kendi doğal yaşam alanlarıda sürdürmeleri çok önemlidir.

On beş gün önce ben de hediye gelen bir safran soğanını ektim sabırsızlıkla çıkmasını bekliyorum. Sanırım bir on beş günü daha var. Resmini sizlerle paylaşacağım.


Düzenleyen ibrahim37 : 07-10-2007 saat 16:17
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön