View Single Post
Eski 14-12-2020, 09:57   #96
Ahmet Kağan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-12-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 6
Herkese merhabalar;

Uzun süredir forumda yer alan konuları takip etmeme karşın, aranıza yeni katıldım arkadaşlar.

Bir çok yorumda gördüğüm çekirdekten yetişen limon fidanının turunca döneceğine dair bilgilerle, forumun diğer başlıkları altında gördüğüm çekirdekten yetişen bitkilerin ataya dönme eğiliminde olduğu bilgileri dikkatimi çekti. Benimde amcamdan yadigar saksıda baktığım ve kendisinin çekirdekten yetiştirdiği yedi yaşında bir adet limon ve altı yaşında iki adet mandalinam mevcut. Birçok arkadaşın aşı yapılmasına dair söylediğinin aksine ben fidanlarıma aşı yapmayı düşünmüyorum aksine onlardan çıkacak olan meyvelerin nasıl bir karakterde olacağının merakı ve yeni bir tür meydana getirecek olmanın heyecanı beni daha çok cezbediyor. Zira elimdeki limonun çekirdeğinin oluşmadan önce meyveye dönme aşamasında farklı bir narenciye ile tozlanıp tozlanmadığını bilememek, aynı tür içinde tozlansa dahi atalarından hangisinin özelliğinin daha baskın olarak ortaya çıkacağının belirsizliği ve belki de onu dikip 10-15 seneden önce bu soruların cevaplanmasının mümkün olmaması benim için çok ayrı bir heyecan.

Aramızda hiç limon çekirdeği ekip bekleyip de turunç meyvesi alan, buna bizzat şahit olan ya da bu limon / turunç durumunun bilimsel bir kanıtı var mıdır bilemiyorum. Ancak ticari bir kaygınız yoksa ya da bitkiden elde edeceğiniz meyvenin albenisinin düşük olması riski çok umurunuzda değilse, bekleyecek zaman ve sabrınız da varsa limonunuzu aşılamayıp; gelişimini heyecanla gözlemlemeyi de şiddetle tavsiye ederim.

Turunç / limon konusuna bu kadar takılmam ise narenciye taksonomisi ile ilgili gördüğüm bir dizi görselden kaynaklanmaktadır. Olası telif durumları dolayısı ile resmi doğrudan paylaşmıyorum ancak aşağıda narenciyelerin çapraz eşleşmeleri sonucu oluşan meyvelerin gösterildiği "Vikipedi" sitesi bağlantısını bırakıyorum ilgili bağlantı içerisinde "Core species and hybrids" olarak belirtilen başlığın altında "Examples of hybrid Citrus, showing their derivation from the pure founder species" isimli görselden limonun atalarının erkek ağaç kavunu ve dişi turunç bitkisi olduğu, turunç bitkisinin atalarının ise erkek mandalina ve dişi pomelo olduğunu görmekteyim.

Buradan hareketle dikmiş olduğumuz çekirdek kendi türü içerisinde tozlanmış olması durumunda dahi, hem ağaç kavunu, hem mandalina, hem pomelo genleri taşıyacağı aksi durumda ise bunlara ek olarak tozlandığı meyvenin ve onun atalarının özelliklerini de taşıyacağı sonuç itibari ile çıkacak olan meyvenin tahmin edilmesinin zor olduğunu anlamaktayım.

Konuya ilişkin farklı bir bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar varsa bizleri aydınlatabilirlerse sevinirim. Bu sayede herkes kendi bitkisinden beklentisine göre aşı yapıp yapmamanın kararını verebilir.

Saygılarımla,

https://en.wikipedia.org/wiki/Citrus...n%20the%20wild.

Ahmet Kağan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön