View Single Post
Eski 01-12-2020, 16:24   #28
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Açı meselesini çok detaylı verimlilik hesapları yaptığınız için yazdım.

Anladığım kadarıyla panellerin mevcut haliyle yatayla kaç derecelik açı yaptığını tam olarak bilmiyorsunuz. Bu Hesaplanabilir tabii, fakat eğimi belli bir hesaba dayalı yapmamışsınız. Daha çok kar yükünü düşünmüşsünüz.

Siz panelleri zaten kaynattığınız için yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Fakat benzeri bir sistemi ileride yapmayı düşünenler için yazayım.

Panellerin sabit yönleri bakımından bir problem yok. Kuzey yarıkürede güneye, güney yarıkürede kuzeye bakacak.

Güneş ışınımlarından maksimum yararlanmak için panellerin yatayla açıları bulunulan enleme ve mevsime göre değişiyor.

Sabit panellerde ortalama bir açı da alınabilir. Ancak bunu yaparken hem yazın hem de kışın pek de küçümsenmemesi gereken verim kaybı olacağını hesaba katmak gerekir.

Ortalama açı ise, bulunulan enleme göre hesaplanıyor. Örneğin enlem 40 derece ise yatayla panel açısı 38 derece olduğunda ışınımların yakalanmasında %70 verimlilik elde edilebiliyor.

Kışın güneşin yatması, yazın kalkmasına paralel olarak panellerin de buna göre yılda iki veya daha fazla defa belli tarihlerde yatırılıp kaldırılması bahsedilen verimliliği %5 civarında arttırıyor.

Panellerin gün içinde de güneşi takip etmesi mümkün. Bu durumda ışınım yakalama oranı %100'e çıkıyor fakat bu kolay değil. Hayli karmaşık ve pahalı bir altyapı gerektiriyor. Buna karşın mevsime göre yatırılıp dikleştirilmesi çoğu zaman ek maliyet getirmeden en baştan tasarlanarak yapılabilir bir şey.

Buna karar verirken elbette ayar için panellere erişimin kolay ve pratik olup olmadığı da önemli bir faktör. Yılda en az iki defa düşme tehlikesi olmadan panellere kolayca erişilebiliniyorsa düşünülmeli.

Yılda iki defa ayarlanabilir panel eğimi için, yine 40 derece enlemde, yaz açısı 16,2 derece iken kış açısı 54,2 derece. Arada ciddi fark var. Bu fark da elde edilen kW miktarına yansıyor tabii.

https://www.solarpaneltilt.com/

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön