View Single Post
Eski 30-11-2020, 17:46   #338
Resulgur
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Talking Tatlı Patates Hasatımız

İnanılmaz büyüklükte kilo kilo tatlı patates topladık. Görünce sizde şaşıracaksınız! Hayatımda ilk defa böyle tatlı patates hasatı yapıyorum. Bir tanesi futbol topu büyüklüğünde ..

Sweet potato harvest - 2020 Tatlı patates, toprak altında yumru yapan bir bitki. Hem yumruları hem de genç yaprak ve sürgünleri yenebiliyor. Ana vatanında binlerce farklı çeşidi olan tatlı patatesin en az 8000 yıl önce Güney ve Orta Amerika’da besin amacıyla kültüre alındığı biliniyor.

Tatlı Patates Nasıl Yetiştirilir

Tatlı patates, yumrularının köklendirilmesini takiben oluşan filizlerin fide olarak kullanılmasıyla yetiştirilir. Bir yumrudan onlarca fide elde etmek mümkündür.

Hasat ve sonrası

Gecelerin soğuk, gündüzlerin serin olmaya başladığı dönem tatlı patatesin hasat zamanı. Bu zamanda yapraklardaki sararmalar da artmaya başlar. Marmara bölgesinde genelde Kasım başı tatlı papatesin hasat zamanı oluyor. Hasat çok kolay olmasına rağmen yumruları zedelemeden çıkarabilmek de önemli. Hiç ummadığınız yerde kocaman bir yumrunun yatıyor olması sık görülen bir durum.

Hasata yaklaşıldığında sulama 4-5 gün öncesinden kesilmeli. Hasat sırasında toprağın tavında olması hasatı kolaylaştıran ve hasat firelerini azaltan bir durum.

Hasat edilen yumrular yıkanmamalıdır. Islak kalan yumrular enfeksiyona ve hızlı çürümeye adaydır. Yumrular yemeden hemen önce yıkanmalıdır.

Kürleme

Hasat edilen yumrular, yumruların kabukları zedelenmeden olabildiğince topraktan arındırılarak delikli, her yerinden hava alan selelere konur. Selelerin ideal olarak bir hafta boyunca 25-30 derece sıcaklıkta ve %80-90 nem oranında bir ortamda tutulması gerekir. Kürleme denilen bu işlemde hasat edilen yumrular, varsa kendi yaralarını tamir ederler, harekete geçen enzimler vasıtasıyla yumru etindeki nişastanın bir kısmı şekere dönüşür, lezzeti artar, depolama ömrü uzar.

Yumruları uzun süre saklayabilmek için bu işlemin yapılması zorunlu. şayet 30 derecelere çıkılamıyorsa bir hafta yerine iki hafta, üç hafta şeklinde kürleme süresini arttırmak gerekir.

Depolama

Kürlenen tatlı patatesler yine delikli hava alan selelerle 15 derece ısıya sahip, karanlık, %65-75 oranında nemli bir ortamda aylarca muhafaza edilebilir. Isının 13 derecenin ve altına düşmesi yumruların hasarlanmasına, yumru içlerinde sert, odunsu yapıların oluşmasına sebep olur. 15 derecenin üzerindeki ısılarda da 1-2 ay sonra çimlenme eğilimi başlar. Bazı Türkçe yayınlarda tatlı patatesin 5-6 derece ısıda depolanması tavsiyesini okuduk. Bu kesinlikle doğru değil. Bu ısıda yumruların ölüp çürümeleri kaçınılmaz. Depolama ısısı asla 13 derecenin altına inmemeli.

Tatlı patates lezzeti ve besleyiciliğiyle çok kısa sürede ülkemizde de vazgeçilmezler arasında yerini alabilir.

Kaynak : meyvelitepe.org


Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön