View Single Post
Eski 28-11-2020, 08:55   #19
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Heybetli domates

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Solanum lycopersicum
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

Size nereden geldi: Sn. Kenger
İlk paylaşan: Sn. Birnefestoprak

Tohumun kökeni (Birnefestoprak'tan alıntı): Çeşidin tohumları ABD'nin California Eyaleti'nde yaşayan ve 2006 yılında vefat eden Wade Wofford tarafından Seed Savers Exchange'in üretim çiftliğine 1988-1998 yılları arasında bağışlanmıştır. Wade, çeşit tohumlarını, daha önce yetiştiren bir amatör yetiştirici grubundan temin etmiştir. Kendisi bağış notunda şunu belirtmiştir: "Tohumları ABD'de ilk dolaşıma sokan kişi, Türkiye'de bir restoranda sandviç siparişi veriyor. Sandviçin içindeki domates diliminin büyüklüğünün ekmeğin dışına taştığını görüyor ve tohumlarını peçeteye sarıp iri domates yetiştirmeyi çok seven ABD'deki babasına gönderiyor."

Tohumunun alındığı yöre hakkında bir bilgimiz yok ancak Batı Anadolu veya Trakya'ya ait olduğunu düşünüyorum. Bu yörelere, iri ve pembe domateslerin sıklıkla görüldüğü Bulgaristan'dan 19. yüzyıl sonu/20. yüzyıl başında gelen Türk göçmenlerin beraberinde getirdikleri bir çeşit olması da muhtemeldir. ANATOHUM Projesi kapsamında çeşide Heybetli ismi verilerek Türkiye'de yaygınlaşması sağlanmıştır.

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Diğer domates cinsiyle arasında 15 m. vardı.
Kullanılan gübreler: Yanmış ahır gübresi kompost
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül

Bitki tipi ve gelişim durumu: Başlangıçta çok güzel gelişen patates yapraklı fideler yaban domuzu saldırılarında defalarca sökülüp çok zarar gördüler. Ben ekmekten, onlar da meyve vermeye çalışmaktan vazgeçmediler. Ama aldığım sınırlı sayıda meyve küçük-orta boy kaldı.

Sn. Birnefestoprak orijinal halleri için: "Yüksek verimli, orta erkenci, patates yapraklı, sırık, dallanan ve boylanan bir çeşit" diyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: O stresli dönemde maalesef düzgün tadım yapamadığımdan (ve tek derdim tohum almak olduğundan dolayı) yine Sn. Birnefestoprak'a müraacat etmek zorundayım: "Pembe renkli, ince kabuklu, kimisi 500 gr civarında, kimisi daha ağır, düşük asiditeye ve yüksek Brix değerine sahip olan, depolamaya uygun olmayan meyveler."

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs sonu viyollere ekildi. Haziran sonunkalıcı yerlerine aktarıldı.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol su, bol güneş.
4. İklim gereksinimleri: Her iklimde yetişir gibi görünüyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: En irilerinden beğendiklerim yumuşadığı zaman.


15 kişiyle paylaşabilirim.

Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön