View Single Post
Eski 06-10-2007, 17:39   #18
petulya
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
Sayın Praecox,

Araştırdıktan sonra size katılıyorum sabır isteyen bir bitki ama sanırım budana bildiğine göre 10 m kadar büyütmek gerekmeyebilir(büyütülen yerdeki duruma bağlı olarak)??. okuduklarımdan anladığım kadarıyla bitkinin çiçek açıp fasulye vermesi için aradan en az 2-3 yıl geçmesi yani bitkinin aslında olgunlaşması gerekiyormuş.

Bitki çiçek açsa bile fasulye oluşması için çiçek açması yetmiyormuş ayrıca çiçeklerin el yardımıyla da döllendirilmesi gerekirmiş.
www.sdahldtp.com sitesinde çok güzel resimleyerek tüm süreçler ve tecrübe anlatılmış.

Ben bir an camla kaplı balkonu ya da büyük aydınlık salonu olan bir kişinin kışın dondurmadan, yazın direkt güneş ışığıyla kurutmadan ve arada bir balkonu nemlendirerek bitkiyi kendi haline bırakıp deney yapabileceğini düşündüm. Ama sanırım bundan da önemlisi fasulye çubukların istenilen yoğunlukta vanilya kokusu vermesi için yapılacak olan fermantasyon çalışması olsa gerek..

Belki şartları müsait olup bu işe gönül verebilecek arkadaşlar sitenin sahibine e posta atıp tecrübelerinden daha detaylı yararlanabilirler. Hızlı görüntü için direkt linkleri ekledim.

www.sdahldtp.com/vanilla04.htm
www.sdahldtp.com/pollinate.htm
www.sdahldtp.com/newvanillainpot.htm
www.sdahldtp.com/vanilla3.htm
www.sdahldtp.com/vbarbellata.htm
www.sdahldtp.com/vplanif.htm

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön