View Single Post
Eski 06-10-2007, 12:46   #8
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Vanillia planifolia hakkında bilmeniz gerekenler.

Vanilya bir orkide, bazı gelişme özelikleri mum çiçeğini andırıyor. Örneğin 10 metreyi bulmadan evvel çiçek açmıyor. Kendi değil çiçeği kokuyor. Çiçeği çok kısa süreli bir gün kadar dayanıyor. Çiçek açması için sıcak nemli bir ortam istiyor. Bunları sağlıyamazsanız evlerde yetişen Monstera veya potosdan çok daha değişik bir özeliği yok gibi gelişir bu bitki.

Evet bende var ephesosa da çelik vermiştim onda da var. çelikle üretimi çok kolay orkideler içinde bakımı en kolay olanlardandır. Ancak dediğim gibi 10 metre sarıp sarmalıyacağınız bir terraryumunuz seranız yoksa bu bitkiye bakmak lüzumsuz veya yıldırıcı bir emek harcamak demektir.

Vanillia'yı aztek'ler ilk keşfedip kültür bitkisi olarak kullanmışlardır. kakao ile karıştırıp çikolatanın ilk şeklini oluşturduğu bilinen "acı su" adlı bir içecek olarak tüketmişlerdir.

Tabii o zamanlarda rafine şeker olmadığından çikolata tadı şekersiz ve çok bitter bir halde olmalıydı. ancak kakaonun içindeki phentermin ile vaniliadaki vanilin ağırlıklı aromaları azteklerde de çok sevilmiş.

Yalnız çiçekden sonra oluşan tohum kapsülünde bugün sevdiğimiz o vanilin aromasını elde etmek için birkaç işlemle fermantasyona sokmak gereklidir bilinen 3 yoldan biri örneğin burbon vanilyası tadını verir.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön