View Single Post
Eski 09-11-2020, 13:37   #32
İlkan T
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 14
Ankarada yetişmez denilen ağaçlar yetişebilir

Ankarada şehir merkezinde zakkum, gülibirişim, zeytin, incir (istilacı) , manolya, defne, yasemin, nar, süs narı, passiflora,fıstık çamı,kızılçam, yenidünya, tesbih ağacı,Karayemiş,
Trachycarpus fortunei palmiyesi ve meksika petunyası yetişiyor.Dediğim türler Ankara merkez içindir diğer ilçelerde çoğu yetişmeyebilir.

Zakkum:Ankaranın susuzluğuna kara kışa iyi dayanıyor 10 yaşında olanlar bile var son günlerde artmaya başladı.Saksıda dışarıda unutulup kışı yeşil geçirip mayıstan kasıma kadar çiçekli duruyorlar.1100 metre nin üzerine çıktığımda ya dibinden sürüyor ya kuruyor.Ben bahçeye diktiğimden can suyu vermeyi unuttum diktikten sonra ertesi gün az bir yağmur yağdı. Azıcık yağmurla bile doyuyorsa kuraklığa kaktüsler kadar dayanıklıdır.

Gülibrişim:Gladiçya ya alternatif ağaçtır.Gladiçyayı dikenleri yüzünden pek sevmedim. Gülibirişim ağacı zarif yapraklarıyla ve yazın çiçekli kalan donlara son derece dayanıklı ağaçtır. - 26°C ye kadar dayanır Ankarada tamamen yaşayabilir ama tek villa bahçelerinde var neden larklara dikmezlerki bu ağacı maalesef yaprak döken ağaçtır. Ankara şartlarında 10 nisanda uyanır.

Zeytin:Kuraklığa ve Ankara şehir merkezi soğuklarına dayanıklıdır. Hızlı uzar. Tarım için tercih etmiyorum çünkü az meyve veriyor. Yaz kış yeşil buda yeterlidir.

İncir:Ankara şehir merkezinde taşın içinden betondan bile çıkma gücüne sahip. 4 katlı bina boyutu olan incirler var ve bizim ankaralılar ağacın cinsinin ne olduğunu bilmiyip kesiyor ondan sonra kokar ağaç dikiyorlar. İncirlerin sayıları her geçen gün artmakta ve aşılanmayıp meyve veren bile var yeşil,siyah incir türleri var. Kırıkkale de bile olan ağaç ankarada tamamen yetişir 40 yıllık olanlarda var zaten incir 200 yıl yaşar buda adapte olduğunu gösterir.Kuraklığa kokar ağaç kadar dayanıklıdır.

Manolya:Soğuklara ve kuraklığa dikildiktem sonraki yıllardan itaberen dayanıklıdır.-23 dereceye dayanıklıdır.Pırıl pırıl parlak yaprakları vardır yaz kış yeşil ve güzel kokulu çiçek açar.

Defne: Ankarada kurtuluş parkında bulunmaktadır ve bahçelerdede vardır Kışın o kadar sulandığına rağmen donmadıysa rüzgarlardan korunaklı alanlarda kocaman bir ağaç olur.Yazın ara ara sularsanız gelişmeye devam eder.

Yasemin: Sarmaşık olarak tırmanır sarılıcıdır. Jasminum officinale türü Ankara için uygundur fideyse kışın koruma uygulayın çünkü yetişkin yaseminler kıştan etkilenmiyor.Kuraklığa dayanıklıdır.

Nar ve süs narı:Ankarada nar ağacı yıllardır yetişiyordu ama kıymeti bilinmiyordu. Ekimde büyük büyük narlar olgunlaşıyor ve yaprak döküp ertesi yıl çiçek açıyor. Süs narı saksıdada yetişiyor fakat bahçeye dikilenler 3 metre olabiliyor ve meyveleri ceviz büyüklüğünde ekşi oluyor.

Passiflora Caerulea :Soğuklara - 23 dereceye kadar dayanır yaz kış yeşildir Ankara şartlarında Aralık başına kadar çiçek açıyor. Çiçekleri güzel kokuludur ve meyveleri yenilebilir olduğunu öğrendim. Ben olsam bilmediğim meyveyi yemezdim.

Fıstık Çamı:Ankara şehir merkezinde görüyorum sayıları artıyor ve fıstıkları yeniyor.

Kızılçam :kızılçam kuraklığa dayanıklı orman ağacıdır Konyada varsa Ankaradada olur çünkü Konya Ankaradan daha sert kış koşullarına sahip Ankara Kırıkkale iklimiyle yakındır.

Yenidünya:Ankarada yıllardır olan yaprak dökmeyen senede 2 kez meyve veren ağaçtır. Saksıda bile donmuyor. Ankara için uygun ağaçtır.

Tesbih ağacı : Meyvelerinden tesbih yapılabilen yaprak döken ağaç türü.Soğuklara ve kuraklığa dayanıklıdır fakat her ilçede yetişmez.

Taflan Karayemiş :Ankarada bir çok yerde bulunabilen su isteyen karadeniz ağacı dır. Arazideki kıraç topraklarda yetişmez. Kış soğuğu yönünden sorun yoktur.

Trachycarpus fortunei :Ankaraya en uygun palmiye türüdür. çukurambar nil parkında 2 tane 6 yıllık mevcut bazı bina bahçelerindede var.Kışın kar altında Ankara şartlarında bile yaprakları parlak yeşildir.

Meksika petunyası:Normal petunyalarla alakası yoktur mor çiçekler açar ve kış soğuklarına - 12 dereceye dayanır her ilçeye uygun değildir Ankara hacettepede yetişenler vardı rüzgarlardan koruyun.

İlkan T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön