View Single Post
Eski 03-11-2020, 22:54   #31
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ Muda, foruma ne zaman baksam sizin yardımlarınızın olduğu postlara denk geliyorum. Pek çok teşekkür ediyor sayınızın artmasını dileyerek konu ile ilgili aklıma gelenleri yazıyorum.

Unu yasaklayarak sağlığımızı koruma çalışmalarımda ev içerisinde başarılı olduğum söylenemez. Ben de hiç olmazsan çarşının sıcacık bir lokmada bitiverecek ultra zararlı beyaz ekmeklerini bırakarak daha faydalı ekmeği nasıl yapabilirime yöneldim.

Önce ekşi mayayı buldum, araştırdım, öğrendim ve yaptım. Dolabımda üç haftalık mayam yaşıyor halen. Tam buğday-çavdar-yulaf-mısır unu katınca ortaya çıkan ekmek içerisinde beyaz un olmadığı için gözeneksiz, basık ve sert oluyor. Bu da gençlerin damak tadına uymuyor. Buna çare ararken baktım ortalıkta siyez unu dolaşıyor. En uygun fiyat 5 kg. 50 tl. Bunu yaylada yetiştirir miyim dedim ve tohumluğun kilosunun sekiz - 10 tl.ye satıldığını, 100 m. kare kadar yerde iki kilonun yeterli olacağını, yayla da dahil hemen her yerde yetiştirilebileceğini öğrendim kabaca. Bu aşamadaki, sorun acaba gelecek olan tohumluklar bizim aradıklarımız mı? Diğer sorun dediğiniz gibi ektik büyüttük topladık ne yapacaz. Buraya yakın değirmen var ama yeterli olur mu

Siyezin farkı kromozom sayısı, yılların tohumu olması, faydaları vs. de bunlar, 'harbiden de öyleymiş' diyerek tohuma, una bakarak veya üç ay ekmeğini yiyerek anlaşılabilecek şeyler değil.

Buğday ekimi son donlardan sonra yapılıyormuş serin yerler için.

Sonuç; irtibatı kesmeyelim de yeni bilgiler edinince haberleşelim. Ben biçtiğimiz buğdayları çuvala katıp değirmene götürmenin yeterli olup olmayacağını bir bilene sorayım. Ama önce taneleri ayırmak lazım herhalde. Altına örtü yazıp pata-küte vursak ayrılmaz mı ki
Aradan oldukça zaman geçmiş. Biz elimizdeki buğdayı da nerede ise kaybettik. Üç farklı kişiye çuvalla buğday verdim. En sonuncuya 2,5 çuval buğday verdik. Dağlık yere ekince çok fazla buğday alamadı. Bize de geri dönüş olmadı. En azından onda olduğunu biliyorum. Başına bir şey gelmedi ise. Ben hiç olmaz ise elimde biraz kalsın diye 5 kğ kadar buğdayı ayırmıştım. Ekme durumum olmadı. İnsanın şevki kırılıyor.

Bir arkadaş siyez buğdayı ekmişti. Tabi tohumluk pahalı, ekmek, gübre, ürün kaldırma hepsini para ile yaptırdı. İlk defa ektirdiği için de oldukça fazla maliyeti oldu. Satmaya kalktı. Satamadı. Un olarak öğüttüremedi bile. Çünkü çok sert bir buğdaymış.

Siz daha başarılı olmuşsunuzdur umarım.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön