View Single Post
Eski 02-11-2020, 22:17   #121
meseida
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2020
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yapılacak ev nerede bilmiyorum, Çanakkalede ise evin altındaki müdemadi temelin altındaki ve yandan temaslı toprağın donabileceği ihtimali bana biraz düşük göründü (genelde en fazla yüzeydeki 5 santim kadar tabaka donar). Binanın etrafında su drenajları da olacaksa (ki, olmalı) kuru toprağın soğumasının temelde yapısal bir soruna yol açma ihtimali de düşük göründü. Buna rağmen bu konuda uzman bir hocaya danışmak en iyisi.

Öte yandan, bulunabilecek en yüksek basma dayanımlı xps 500 kPa. O da kolay bulunmuyor sanırım (fiyatını da hiç bilmiyorum). Hesabı yaparken %100 tölerans vererek yapmak emniyetli olur. Yani, bina 200 ton olacak ise, mütemadi temelin alanı kadar malzeme 400 tonu rahatlıkla taşımalı.
Biz bir dağ köyündeyiz, -15lere geliyor, don derinliği için min 40cm aşağıya inmek gerekiyor, indik de gerçi ama yine de teyit edebileceğimiz birisi olmadığından o riski kendi bilgimizle almamaya karar verdik. Dediğiniz gibi 500kpa da bulması oldukça zor olduğundan (olanlar da kişi değil proje bazlı satış yapıyor) ve bulabildiğimiz maksimum 200kpa olunca (ki inşaat mühendisi kurtarır dedi onun için de, sadece ortadaki bastığı kolon en çok ağırlığı taşıdığından oraya ya daha yüksek dayanım ya çift kat koymak iyi olabilir dedi) vaz geçtik. Bodrum döşemesi altında eps kullanmak mali açıdan da (ve biraz çevresel açıdan da) tercihimiz oldu son durumda.

Bu arada mütemadi ile radye arasında kaldığımız uzun süreçte daha az demir ve beton daha az maliyet doğurur (ve daha az karbon ayakizi) diyerek mütemadi çözümlettik temeli, ancak kepçe işleri ve beton arabasının daha fazla tur yapması ile muhtemelen kafa kafaya geldi maliyetleri, bir de iş oldukça fazla uzadı. Yine olsa ne yaparım kararsızım ama maliyet hesabını tek bir kaleme bağlı tutmadan daha geniş görmeye çalışırım bir dahaki sefere diye umuyorum

meseida Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön