View Single Post
Eski 26-10-2020, 16:33   #1
AS89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Badem ve ceviz bahçesi - Toprak Analiz Sonuçları nasıl yorumlanmalı?

Merhaba,

Gökçetepe, Keşan tarafında denize birkaç kilometre geride %15 eğimli yamaçta bir arazim var. Burada amatör çapta ceviz ve badem yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Arrazinin 6,5 dönümlük alanını bu iş için kullanabilirim. Bölgede pek çok ceviz ve badem bahçesi mevcut. Bununla birlikte araziyi gören tecrübeli kişiler "burası ilkbahar geç donlarından minimum etkiyi görür" şeklinde yorum yaptılar.

Uzun lafın kısası; ceviz mi badem mi olacak, hangi tür kullanılacak, anacı ne olacak vb. zaten çok araştırdığımız bir konuydu. Geç de olsa toprak analizimizi yaptırabildik ve sonuçlarını paylaşmak istiyorum. (30-60-90-120 cm'den numune alındı. Bununla birlikte örneğin alındığı gün biraz yağmur da vardı).

Sonuç olarak sormak istediklerim;

1) Badem için, GF677 veya Garnem anaç üzerine Ferragnes (tozlayıcı Ferraduel) badem yapma kararımız vardı. Mevcut toprak analizinde hangi anaç seçilmeli? (Bu dönemde fidancılarda bu anaçların bulunup bulunmaması vb. ayrı bir konu, ben sadece toprak analizi bağlamında bir değerlendirme yapmanızı rica edeceğim)

2) Dikim hangi sıklıkla yapılmalı? Mümkün olduğunca yerden tasarruf etmek istiyorum. GF677 anaca 5x3 veya Garnem anaca 5x4 dikmeyi düşünüyordum. Ancak bu toprağın zenginliği vb. ile de alakalı. Sık dikip ağaç başına verimi düşürmek ile geniş aralıklı daha az ağaç dikip totalde aynı verimi alma şansı varsa geniş dikmek daha mantıklı geliyor.

Toprak analizinden hiç anlamıyorum ancak sanırsam zengin bir toprak değil. Bu durumda (diğer koşullar hariç olmak üzere) ne sıklıkta dikim uygundur dersiniz?

3) Aslında hayatlim hep cevizdi. Ancak yeri görenler bademe daha uygun olduğunu söyledikleri için sonraki planı bademe çevirdik. Toprak analizini yapan kurum ise "ceviz de olur badem de olur" dedikten sonra kafam tekrar karıştı. burada da görüş almak istedim. Bu tip toprağa ceviz (chandler vb.) dikmek uygun mudur? (Sürekli sulama imkanımız olacak). Hatta yarısı ceviz, yarısı badem de yapabilirim.

Şimdiden teşekkür ederim,

AS89

Eklenen Resimler
     
AS89 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön